King Dalton – King Dalton: zoektocht naar de nieuwe traditional

door Jens Van Lathem

Het Red Star Line museum opent zijn deuren, een eerbetoon aan de twee miljoen emigranten die tussen 1873 en 1934 vanuit Europa, met Antwerpen als tussenstop, een exodus maakten naar Noord-Amerika. Niet lang daarna ging het de andere richting op, althans voor de popcultuur. Aan het lijstje van voorbeelden kunnen we nu King Dalton toevoegen, een Belgische supergroep die diepgeworteld zit in de Amerikaanse folk en blues maar met zijn plaat wel op zoek gaat naar een eigen identiteit.

King Dalton klinkt misschien traditioneel, maar wel als wat je zou verwachten van de som van zijn delen. De rootsmuziek wordt verzorgd door Pieter en Jonas De Meester van populair folkcollectief AedO, Frederick Heuvinck van A Brand, Jorunn Bauweraerts van Laïs en Tomas De Smet van The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band en Zita Swoon. Misschien is het die laatste wel die Pieter en Jorunn leerde zingen in dat bijtende Engels van Stef Kamil Carlens. De tweeslachtige samenzang die op het album centraal staat kan ons nooit bij de keel grijpen, waardoor ‘Black Ice’ (een vrolijk weemoedige ballad met banjo en sitar) en ‘Sudden Deafness’(een groovende blues) net hun potentieel sublieme niveau niet halen. Markanter wordt het als Jorunn of Pieter even alleen hun gang mogen gaan, bijvoorbeeld op ‘Tonight?’ met de Seasick Steve-slidegitaar of het jazzy ‘Feminin Force’.

Als muzikanten met een folkachtergrond samen originele muziek maken, hopen ze op een resultaat dat de tand des tijds doorstaat. Op ‘King Dalton’ doen de teksten tijdloos aan dankzij universele onderwerpen, zonder de scabreuze ondertonen van echte traditionals. Songs over koffie drinken, avonturen naar het onbekende (‘Devotion’), treinperrons, goud zoeken (‘6PM’) en de duivel zien (‘Devil’), Pieter De Meester slaagt er altijd in een originele invalshoek te vinden. We zien ze binnen honderd jaar niet nagespeeld worden, maar het is een poging die om herhaling vraagt.

Tot slot hebben wij nog één verzoek aan King Dalton: Stuur ons eens het adres op van dat Vlaamse saloon met klapdeuren waar jullie ongetwijfeld inspiratie opdoen. We hebben van de plaat zin gekregen in een stevige whisky.

King Dalton speelt dit najaar onder andere in Hasselt (Play Festival,05.10, info & tickets),  Brussel (Café Monk,09.10, info) en Antwerpen (Roma, 22.11, info & tickets).

King Dalton website

Album verdeeld door V2