King Gizzard & the Lizard Wizard laten ons proeven van een ruimtereis op ‘Butterfly 3000’

door Laurent Voet

King Gizzard & the Lizard Wizard, het is een mondvol, en elk jaar verplichten ze ons omwille van hun protestantse werkethiek de tongtwister aan te gaan. In 2017 brachten ze maar liefst vijf albums uit. ‘Butterfly 3000’ is hun tweede release in 2021 en valt omwille van verschillende reden uit de boot. Zo werd het album niet bijgestaan door een vooraf uitgegeven single en werd er niet veel meer gezegd dan dat het de frontman zijn favoriete album is.

‘Butterfly 3000’ zou een verrassing moeten zijn voor de luisteraars die ondertussen gewend zijn geraakt aan de psychedelische en fuzzy rock die voornamelijk te horen is op hun vorige albums. King Gizzard & the Lizard Wizard toont met hun nieuwste release dat ze met een enorme frequentie blijvend inspiratie kunnen putten uit verschillende genres. Dit keer waagden ze zich aan een gezonde overmaat aan synthesizers. Zoals gebruikelijk is de lp één grote trip. Op ‘Yours’ gaan we aan boord van een UFO en laten we ons met plezier meenemen rond verschillende planeten. We horen ronddraaiende bliepjes en bloepjes met daaronder een gedisciplineerde krautrockmotoriek. ‘Butterfly 3000’ prikkelt onze fantasie en laat ons vrolijk vliegen door een naadloos verhaal dat enkele songs aanhoudt. De plotse key change op ‘Blue morpho’ zet ons schrap om ook andere stemmingen te voelen tijdens onze ruimtereis.

Even lijk het alsof de UFO bemand wordt door Coldplay, de snel herkenbare toetsenmelodie in de intro van ‘Interior people’ doet even onze wenkbrauw fronsen – waar brengen ze ons naartoe? – maar de strakke drummersmotoriek doet ons weer thuis voelen. Het is een gevoel dat wel vaker terugkomt bij dit album. De dreunende melodieën en loops blijven maar op ons afkomen en met de juiste popfactor kunnen we dansen op ‘Catching smoke’ alsof het een collaboratie met Pond zou zijn. Wat echter begint als een oneindig prikkelende ruimtereis begint zich na een tijdje te gedragen als een vaste template. Wie had ooit gedacht dat we ons zouden kunnen vervelen op een UFO? Dat we ons zouden moekijken op de sterren? ‘2.02 Killer year’, ‘Black hot soup’ en ‘Ya love’ zijn zwakkere schakels in deze vlotte ketting. Ze doen ons op ons horloge kijken, maar maakt ons niet minder benieuwd naar de landing die we zo meteen zullen maken.

Het gelijknamige slotnummer ‘Butterfly 3000’ geeft ons in de eerste helft nog even de rust die we nodig hebben om ons voor te bereiden op die laatste versnelling om uiteindelijk met de gordels aan neer te storten. Na onszelf wat water in het gezicht gegooid te hebben moeten we wel toegeven even rondgeslingerd te zijn geweest. King Gizzard & the Lizard Wizards nieuwste uitnodiging naar de sterren is een leuk uitstapje, maar ontbreekt aan een blijvende stimulans. In elk geval kunnen we ons een beetje voelen zoals de miljardairs die zichzelf de ruimte inschieten.