King Salami And The Cumberland 3 – Cookin’ Up A Party: hard en compromisloos amusement

door Jens Van Lathem

King Salami, Eric Baconstrip, Kamikaze U.T. Vincent, Pepe Ronnie en Chuchi Sobrassada. Op het eerste zicht lijken dit gerechten die wij nooit durven bestellen in pizza- en sushirestaurants. Maar in werkelijkheid zijn deze vijf hansworsten lid van King Salami And The Cumberland 3, een band die rhythm-’n-blues punkabilly maakt en zich zo diep in tradities nestelt. De inspiratie halen ze noodzakelijkerwijs bij onder andere Screamin’ Jay Hawkins en Bo Diddley, maar het is duidelijk dat het eerste en enige voornemen zich hard en compromisloos amuseren is.

En dat doen ze uitstekend. Na een eerste luisterbeurt hadden wij al last van rood aangelopen wangen en grotere okselvijvers dan een Lindy-hoppende Ben Crabbé. De muziek doet nog een schep bovenop het uitbundigste van Little Richard en de saxofonist is duidelijk fan van Madness, die in hun jonge tijd geen gevaar liepen wortel te schieten en dus perfect in het plaatje passen. Respect is er ook voor de peetvaders van de punk, want de nummers laten zich al eens graag aankondigen door een radiostem à la de Ramones in ‘Do You Remember Rock ‘n’ Roll Radio?’. Deze licht gestoorde combinatie werkt het best op nummers met geïnspireerde titels als ‘She’s A Kukamunga’, ‘Yosemite Sam’ en ‘Howlin’ For My Woman’. Pas dertien songs later neemt de band als afsluiter een adempauze, ongetwijfeld met het zwart voor de ogen van vermoeidheid. ‘It’s All Your Fault’ neemt een beetje gas terug om de gitaarsolo alle tijd te gunnen een eerbetoon te spelen aan Chuck Berry.

De muziek zit dus goed, maar de vraag is nu of we op Cookin’ Up A Party de zin van het leven of maatschappijkritische manifesten kunnen ontdekken. Het antwoord is overduidelijk neen. Tenzij je je kunt inbeelden dat de slogansong ‘Less Bone, More Meat’ over anorexia in de modellenwereld gaat, vind je niet veel meer terug dan veertien liedjes over apendansen en kalverliefdes.

Een betere vraag is misschien of het iemand iets kan schelen. King Salami And The Cumberland 3 alvast niet. Meer nog, onze mening zal hun waarschijnlijk worst wezen.

King Salami and the Cumberland 3 Facebook

Verdeeld door Suburban