Klangstof loopt warm, maar laat koud op ‘Ocean view’ ep

door Laurent Voet

Klangstof is een jonge indieband uit Nederland die nog in volle ontwikkeling is. ‘Ocean view’ is hun eerste werk na hun tweede langspeler ‘The noise you make is silent’ uit 2020. Klangstof heeft vier nieuwe songs klaar voor ons op deze ep. Ze lijken vooral te willen laten horen dat hun synthesizers nog steeds warm staan. In tegenstelling tot hun apparatuur, liet deze nieuwe ep ons echter eerder koud.

De band maakt gebruik van alle typische indietronica-trucjes. Een dikke snare en percussie die ons doen denken aan Tame Impala’s ‘The slow rush‘, golvende synthesizers die ons naar hogere sferen willen brengen en gezang waarbij de reverb-knop ver is doorgedraaid. Eigenlijk zijn we snel uitgepraat over dit kleine ep’tje. Er valt namelijk bitterweinig op te merken. We kunnen tobben over de aard van dit gevoel – en of het wel zo slecht is. Nochtans levert Klangstof geen slechte muziek af. Integendeel, de productie is van topniveau. De muziek klinkt op het narratieve vlak echter ontzettend banaal. En misschien is het slechter om een gematigd product te leveren dan een slecht? Het laatste levert vaak nog enige publiciteit op. Tot zover deze afweging.

‘Ocean view’ bestaat uit vier nummers die weinig verrassend zijn. De ep lijkt een stand van zaken weer te geven van de band. Wanneer we de nummers apart bekijken, dan merken we al snel dat in ons notitieboekje dezelfde conclusies steeds terugkomen; ‘meeslepend en een zeker dromerig comfort, maar ook platgereden’. Elk nummer lijkt het ander te beschrijven. Er is sprake van een vaste formule en sound, die warm, sentimenteel en sferisch klinkt. Sterker nog, de formule van de muziek doet denken aan bands die we vaker hebben gehoord in tal van voorprogramma’s, die we wel kunnen bekoren maar onze aandacht verder niet vast kunnen houden.

Klangstof legt op nummers als ‘A comforting release’ wel een goed fundament voor een gestage opbouw en een veelbelovende climax. Desalniettemin klinkt het alsnog weinigzeggend wanneer het moment uiteindelijk zo ver is. Klangstof kan ons in de beloofde zon van deze lente en zomer waarschijnlijk wel bekoren. Hier en daar raken ze ons wel. De nieuwe liedjes bevatten wel een bepaald sentiment en getuigen van een zekere emotionele kracht die naar boven komt wanneer de nummers naar hun (voorspelbare) climax klimmen. Maar, al bij al, doet ‘Ocean view’ ons niet meteen snakken naar hun volgende langspeler.

Klangstof stelt ‘Ocean view’ ep voor in Trix op 30 maart (tickets & info).