Knus dansen met Four Tet op ‘Sixteen oceans’

door Anton Creemers

En dat is tien! Met tien albums in iets meer dan twintig jaar kan je niet anders dan Britse dj-producer Kieran Hebden  een ervaren rot in het vak noemen of beter een man die zijn geluid kent. Op zijn nieuwste ‘Sixteen oceans’ zet hij onder de naam Four Tet wederom de trend van intelligente, eigenwijze en toch steeds warme muziek verder waarmee hij in 2017 zoveel positieve kritieken ontving voor het album ‘New energy’. Dat ‘Sixteen oceans’ daardoor niet langer de ‘wow, wat hoor ik hier nu?!’-factor heeft, geeft je de tijd om in alle rust van zijn aangename gloed te genieten.

Die gloed bouwt Four Tet overigens steeds op uit dezelfde elementen. Drukke maar precieze percussie waar steeds wel een woodblock in te horen is, knusse melodiën met verknipte vocals, synths en ongebruikelijkere instrumenten als klavecimbels, en spitsvondige, kleine sampletjes van vogels, belletjes & krakende machientjes. Ook het tempo van het album volgt die gloeiende opbouw met opflakkeringen als de dansbare leadsingle ‘Baby’ waar Burial postgarage een zonovergoten makeover krijgt of de geslaagde opener ‘School’ en ‘Something in the sadness’ die zich een optimistische variant van lo-fi house mogen noemen.

‘Love salad’ en ‘Insect near piha beach’ wakkeren op hun beurt met trance-geïnspireerde beats het vuur weer even aan. Tussenin smeulen nummers als het eerder uitgebrachte ‘Teenage birdsong’ en ‘Romantics’ aan een rustiger tempo op nostalgische hiphopritmes recht uit de oude Brainfeeder of Baths-stallen. Knap zijn ook de latere interludes en de uitdovende, met veldopnames besprenkelde ambient van ‘4T recordings’, ‘Green’ en ‘Mama teaches sanskrit’ waar modulaire experimenten naast klankschalen hun plaats vinden.

20 jaar lang werkte Four Tet geduldig aan zijn cultstatus die zijn naam synoniem van kwaliteitsvolle en vooral warme IDM maakte. ‘Sixteen oceans’ past in dat opzicht perfect in de discografie van Hebden met als gevolg dat vernieuwening geen al te grote rol toebedeeld krijgt. Zet je jezelf daarover, dan biedt dit album je een aangenaam rustpunt in een hectisch wereldje.