‘Kokoro’ van Sababa 5 & Yurika Hanashima lijkt een ode aan 1001 Arabische Nachten

door Lukas Dederen

Psychedelische surfrock grooves uit Tel Aviv hevig geïnspireerd door de analoge funk uit het Midden-Oosten en vergezeld van een buikdansende Japanse wamono zangeres. Een hele mond vol! Al zet het wel aan om in de wondere wereld van de band(s) te duiken. Als het van ons afhangt, dan raden we ten stelligste de nieuwste plaat van Sababa 5 & Yurika Hanashima, getiteld ‘Kokoro’ aan.

De samenwerking tussen de vier-koppige band uit Tel Aviv en Hanashima bestaat al enkele jaren. In 2020 kwamen ze met de ‘Tokyo Midnight’ EP op de proppen. Tot op heden de meest gestreamde samenwerking van Sababa 5. Doorheen de jaren kwamen er nog twee singles en nu is er dus ‘Kokoro’. Dit acht nummers tellende album is werkelijk om van te smullen. Het is een goed halfuur zomers swingen op mysterieuze, exotische klanken.

Waar de tekst precies over gaat? Geen flauw idee. Over passie en romances lees je her en der. Het doet er eigenlijk niet toe. Meer van belang is het feit dat het simpelweg heerlijk klinkt. De topper ‘Tokyo midnight’ blijft een dansbare funk knaller van het hoogste niveau. Openend met fris gitaarwerk zit het tempo er meteen in. Al is het vooral de synth die snel de bovenhand neemt. Vervolgens worden ze vergezeld door Hanashima’s heerlijk, dromerige stem. Een stem die ongetwijfeld elke nacht weergalmt tussen zandduinen en onder hete Oosterse sterrenhemels.

De kracht van Sababa 5 is de immer durende speurtocht naar samenwerkingen met talentrijke artiesten. Een resem van Oosterse zangers en zangeressen vullen de discografie van de band. Op die manier slagen ze erin hun geluid altijd een nieuwe stroomstoot te geven en zichzelf te blijven ontwikkelen. Net zoals alle andere samenwerkingen is die met Hanashima een succes. De titeltrack ‘Kokoro’ is daar een van de vele bewijzen van. Het nummer heeft ook dat optimistische, warme tempo in zich dat aanzet tot bewegen waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen.

We zouden verder nog kunnen opsommen dat deze plaat voor fans is van Yin Yin, Jungle by Night en Mariya Takeuchi, maar eigenlijk is deze plaat voor iedereen die graag eens lekker ergens ver weg wil mijmeren. Want ‘Kokoro’ is muziek om te delen. Of het nu bij een picknick in het park is, een zorgeloos zwembadmoment of een lome zomeravond met grillige krekels op de achtergrond. Het is gegarandeerd raak.