La Sera wordt volwassen met ‘Music for listening to music to’

door Beau Janssens

Heel wat interessante randgebeurtenissen bij deze vierde langspeler van La Sera. Om te beginnen is de band niet langer het solo-project van ex-Vivian Girl Katy Goodman, maar is haar kersverse echtgenoot Todd Wisenbaker nu een volwaardig lid. Achter de knoppen voor ‘Music for listening to music to’ zat ene meneer Ryan Adams, die het zo goed kon vinden met Wisenbaker dat ze besloten om samen wat muziek te maken. Hun gezamenlijke passie bleek Taylor Swift te zijn. Long story short: zonder La Sera geen ‘1989’, het veelbesproken en dikwijls verguisde cover-album van Adams.

Over naar de orde van de dag dan maar. Ondanks de verandering in bezetting, blijft de basisformule van La Sera ongewijzigd, namelijk indierockdeuntjes gedrenkt in reverb maken die niet zo lieflijk zijn als ze op het eerste gehoor wel klinken. De verschuivingen zitten vooral in de details; de muziek rammelt wat minder en er wordt meer aandacht aan de songs zelf gegeven. De gezamenlijke obsessie voor The Smiths die de bandleden in de studio hadden, horen we terug in de twangy gitaarlijntjes van Wisenbaker die in deze context klinken als Johnny Marr die country speelt. Het zorgt voor een voller geluid dat volwassener klinkt dan wat we voordien van La Sera hoorden.

De invloed van Adams klinkt door in de meer singer-songwriter-achtige structuren die tonen dat er harder geschaafd werd aan de nummers op zich. Het feit dat de stem van Wisenbaker heel erg op die van Conor Oberst lijkt, werkt dat in de hand. Dat klinkt natuurlijk alsof het spontane plaats heeft geruimd voor een meer berekende aanpak, al wordt het gaspedaal ten gepaste tijden in typische opwindende Vivian Girls-stijl ingedrukt, onder meer op ‘I need an angel’ en ‘Time to go’.

‘Music for listening music to’ is een grote stap vooruit voor La Sera. Weg van de lo-fi rammel-rock en naar een volwassener geluid, zonder echter aan spanning in te boeten. Dat Goodman een perfect klassiek indierocknummer kan neerpennen wisten we al langer. In het gezelschap van Adams en Wisenbaker komt haar werk nu echter volledig tot zijn recht en maakte ze haar beste album tot nog toe.

La Sera website

Album verdeeld door Polyvinyl