Labirinto/thisquietarmy – Split: Verenigde post-rock

door Jason Callewaert

Het is lang geleden dat we nog eens een split-ep onder ogen kregen. Het concept is simpel: twee gelijkaardige bands verenigen hun kapitaal en brengen elk een ep uit op een gedeelde schijf. Dit is veel goedkoper en ze kunnen er een groter publiek mee bereiken. In dit geval gaat het om twee post-rockbands: het Braziliaanse Labirinto en het Canadese thisquietarmy. Ze leerden elkaar kennen toen ze begin 2012 samen door Noord-Amerika toerden en omdat ze het zo goed met elkaar konden vinden, besloten ze een schijfje te delen.

Een instrumentale post-rockband met zeven leden die houdt van lange opbouwen, overweldigende climaxen en nummers die in elkaar verweven zijn? De gelijkenissen tussen Labirinto en Godspeed You! Black Emperor hoef je niet ver te zoeken. Hun gedeelte gaat van start met het grootse ‘Tahrir’ en vloeit naadloos over in het even epische ‘Diluvium’. De muziek voelt aan als een golf die langzaam groter en groter wordt en wanneer hij in de branding kapot slaat, snel wegebt. ’11 Palmos’ moet evenmin onderdoen. Het verschilt een beetje van z’n voorgangers doordat het iets elektronischer klinkt.

Bij thisquietarmy mag het allemaal wat minder zijn. Dit eenmansproject van Eric Quach moet het meer van subtiliteit dan van grof geweld hebben. Zo is ‘Eclipse’ een ambient trip die je het gevoel geeft dat je vanuit de ruimte die zonsverduistering meemaakt. Hoewel de muziek ook hier aanzwelt, wordt er nooit een echte climax bereikt. Het is echter niet iets dat we missen. Dezelfde intimiteit vinden we ook terug in zijn opvolger. ‘World Protest’ brengt daar verandering in en is de digitale evenknie van ‘Tahrir’ dat we eerder al hoorden. ‘Abandonment’ sluit deze split af met zes minuten van gitzwarte noise, die helaas iets te snel uitfadet.

Het is altijd moeilijk een volledig oordeel te vellen wanneer je maar twintig minuten materiaal te horen krijgt, maar op basis van deze titelloze dubbel-ep geven we beide groepen toch het voordeel van de twijfel. Onze voorkeur gaat uit naar Labirinto omdat ze op een zeer sterke wijze één van de meest gerespecteerde bands in het genre kopiëren zonder te plagiëren. Ook thisquietarmy kan ons bekoren, al vermoeden we dat deze muziek beter tot zijn recht komt in de juiste setting: luid, in een donkere zaal en met bijhorende visuals.

Labirinto heeft momenteel geen optredens gepland. thisquietarmy live zien kan op 12.11 in Magasin 4, Brussel (info en tickets) en op 14.11 in Antwerpen (locatie nog niet bekend). Op 15.11 is hij ook te zien in l’An Vert te Luik (tickets nog niet beschikbaar).

Labirinto website
thisquietarmy website

Labirinto/thisquietarmy wordt verdeeld door Consouling