Laura Marling temt onze ongerustheid op ‘Song for our daughter’

door Guillaume De Grieve

Terwijl het grotendeel van de muzikanten wereldwijd hun albumrelease uitstellen, doet de Londense Laura Marling het tegenovergestelde. Haar zevende solo-album ‘Song for our daughter’ wordt enkele maanden vervroegd op ons losgelaten. De denkbeeldige dochter die ze op ‘Song for our daughter’ aanspreekt krijgt een hart onder de riem en een les in het vrouw-zijn. Wat niet betekent dat ook wij niets kunnen leren uit de hoopgevende nummers.

Met ongeforceerde beeldspraak ziet Marling haar verlatingsangst werkelijkheid worden op single ‘Held down’, al bewijst ze muzikaal dat ze sterk op haar eentje staat. Backings worden door haarzelf ingezongen, ze schreef de arrangementen en zat mee op de producersstoel van Ethan Johns. ‘Alexandra’ hint naar Leonard Cohen’s ‘Alexandra Leaving’, over de lugubere vrouw die mannen plukt als bloemen op een zonnige zomermiddag.

‘Strange girl’ is het eerste nummer waar de dochter in beeld komt. Als advies geeft Marling “stay low, keep brave” maar worden de dochterperikelen haar later iets te veel: “oh yawn don’t bullshit me”. Het spel van accenten is de 30-jarige zangeres nog lang niet verleerd. Het vredige ‘Only the strong’ verhult de vrede wereld waarin het meisje zich moet bewijzen en wordt gevolgd door de pianoballad ‘Blow by blow’. In deze hommage aan McCartney’s songwriting geeft ze toe aan de machteloosheid die een romantisch kantje toont. Titelnummer ‘Song for our daughter’ is een nieuwe levensles en een hoopvolle blik op de toekomst. “Lately I’ve been thinking about our daughter growing old. All the bullshit she might be told. You’ll cut your way through it somehow”.

‘Fortune’ is even tijdloos als zalvend en aanvaardt de plotse verandering die het leven met zich meebrengt. Het lot als dynamisch gegeven intrigeert Marling. ‘The end of the affair’ begint neerslachtig maar met meer instrumentatie eindigt het enigszins nog op een positieve noot: “I love you goodbye, now let me live my life”. Ook het album sluit in schoonheid af. ‘For you’ is een demo waar haar partner al neuriënd op te horen is en de dankbaarheid met bakken van afstraalt.

‘Song for our daughter’ komt geen dag te vroeg. De wijze, met humor en spitsvondigheid doorspekte woorden van Marling sleuren ons door onzekere tijden. Tegenspoed is onvermijdbaar en en doorzetten essentieel. De logische levenslessen staan genoteerd en dit zalvende album in ons geheugen gegraveerd.