Laura Mvula – Sing To The Moon: lentefris

door Thomas Konings

Vorig jaar leerden we Laura Mvula kennen dankzij haar opmerkelijke single ‘She’. Nadat deze werd opgepikt door allerlei blogs, ging het voor de Britse zangeres zeer snel, met als ultieme bekroning een vierde plek op de fameuze Sound of 2013-lijst van de BBC. De release van haar debuutplaat ‘Sing To The Moon’ ging vervolgens dan ook gepaard met hooggespannen verwachtingen.

De kortgewiekte zangeres maakt soul, zij het op een nieuwe, verfrissende manier. Soms horen we zoete, ontroerende muziek, maar veelal is het toch opvallend hoe rijk, fris en fonkelend haar nummers zijn. Merkwaardig is hoe Mvula aan haar songs tegelijkertijd zowel een intieme als een meer expressieve toets kan geven.

Tussen de twee redelijk slappe happen die opener ‘Like The Morning Dew’ en afsluiter ‘Diamonds’ zijn, laat de Britse ons aardig wat van haar kunnen horen. ‘Make Me Lovely’ baant zich bij elke luisterbeurt steeds meer een weg naar ons hart, met z’n afwisseling tussen een kordaat refrein en dromerige strofes. ‘Green Garden’ is een opgewekt stukje muziek, gedreven door een strakke percussie, handklappen en een klokkenspel.

Helemaal overtuigen doet Mvula op de tweede helft van het album met het drieluik ‘She’, ‘I Don’t Know What The Weather Will Be’ en titelnummer ‘Sing To The Moon’. Het eerste palmt ons meteen in met z’n intensiteit en mysterieuze sound. Daaropvolgend horen we een meer gemoedelijke song, die Laura ons altijd in de oren mag komen fluisteren voor het slapengaan. ‘Sing To The Moon’ is tot slot een innemende ballad, eentje die zonder echt klef te zijn, helemaal zijn doel raakt.

Je hoort het, weinig negatiefs kunnen we jullie over deze plaat vertellen. ‘Sing To The Moon’ moet het hebben van songs die eruit springen, en die zijn gelukkig vrij dik gezaaid. Een lentefris album met een originele insteek, daar worden wij blij van.

Laura Mvula kan je op 6 april aan het werk zien op Motel Mozaïque, te Rotterdam (info & tickets) en een dag later in People’s Pace te Amsterdam (via Paradiso, info & tickets). Belgen moeten wachten tot Rock Werchter (donderdag 4 juli, info & tickets), op twaalf juli speelt de Britse op North Sea Jazz in de Rotterdamse Ahoy (info & tickets).

Website Laura Mvula

Album verdeeld door Sony Music