Lefto Early Bird orchestreert een betoverende reis op ‘Motherless father’

door Lukas Dederen

Stéphane Lallemand alias Lefto Early Bird brengt een plaat uit. En wat voor één. ‘Motherless Father’ is een bitterzoete trip door de klankenwereld die de producer te bieden heeft. Een elegante totaliteit van jazz, ambient, poëzie en elektro. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring en kennis om geduldig, met hoogtes, laagtes en veel nuchtere emotie, tot een magisch realistisch resultaat te komen.

Het album begint oorstrelend. ‘Diane Charlemagne’ wordt begeleid door een zweverige synth. De vocals van Iman Houssein laten ons bovendien ontwaken in een droom. Een wereld die een tedere muzikale kosmos zal blijken. Het nummer wordt gevolgd door ‘Love supreme (pt. 1 and 2)’. Een nummer dat na het ontwaken in een droomwereld voelt als de échte start.

Het bijzondere aan de nummers is dat ze niet bol staan van synthetische gekkernijen en toch merkbaar uniek zijn. Lefto laat elk nummer rijpen en gepast ontvouwen of omslaan in wat altijd de juiste richting lijkt. Hij beheerst op het album een ingetogen creativiteit, net zoals zijn befaamde dj-sets en radioshows. Hij slaagt er in een voortdurende spanning te bewaren die doet uitkijken naar wat komen zal. Zo is er het mysterieuze ‘Birth of the new you’, met Pierre Spataro op sax, dat buitenaards aanvoelt. Een korter nummer dat perfect op zijn plaats zit.

Zo is dat met alle tien de nummers; ze lijken elk op het gepaste moment in het verhaal te verschijnen. Een verhaal dat over Lefto zelf gaat, want ‘Motherless father’ is duidelijk een persoonlijk album. Een song met als titel ‘I feel the pain but van’t describe it’ doet dit al vermoeden wanneer we een blik op de tracklist werpen. Lefto’s moeder verliet hem toen hij nog jong was. De producer, die ondertussen zelf vader is, worstelt al zijn gehele leven met de vraag hoe iemand zijn kind kan verlaten.

Het is vanuit deze overpeinzingen dat hij in de periode dat hij aan dit album sleutelde contact zocht met zijn moeder die hij al veertig jaar niet hoorde. “Even had ik er goede hoop in: mijn moeder wilde misschien contact“, vertelt hij in een interview. “Maar op het laatste moment bedacht ze zich. Via mijn oom, haar broer, liet ze me doodleuk weten: stuur me anders gewoon je vragen op en ik zal ze beantwoorden. Tja, welke vragen zijn dat dan? De simpelste natuurlijk: waarom ben je ooit weggegaan?“.

Tevergeefs. Zijn vragen blijven onbeantwoord en het is dat melancholische, ongrijpbare gevoel dat zich weerkaatst in de klank van de muziek. Er schuilt een tragische hoop doorheen het geluid. Zo is er het nummer ‘Electric’ met poëzie van Pools dichter aint about me. Het nummer vangt aan met een uptempo ritme dat aan minimal Detroit techno doet denken. Beheerste extase die dan vervormt in sereen pianowerk.

Wat de plaat zo bijzonder maakt is dat het er in slaagt om een onwrikbaar geheel te zijn. De nummers zijn individueel sterk, maar worden beter omdat ze aan elkaar vastgeknoopt hangen. Het is een album waarbij niet enkele specifieke songs blijven hangen, maar wel de uniformiteit van de plaat en het verhaal dat de muzikant ons wil brengen.

Voor zei die er nog aan zouden twijfelen: de godfather van de Brusselse alternatieve scene doet meer dan waar we op hoopten. ‘Motherless father’ is de assemblage van een artiest die met een geheel eigen traject zijn weg doorheen het Belgische en vervolgens internationale muzieklandschap heeft gebaand. Lefto Early Bird zal altijd een baken blijven in de Brusselse underground, maar bewijst dat hij veel meer is dan dat. Met ‘Motherless father’ is hij even de koning van de underground, hemel en alles wat daar tussen zit.

Lefto stelt in het kader van Listen! Festival het album voor in BOZAR op 30 maart (tickets & info).