Liars – Mess: verwoestende raid

door Matthias Desmet

Met elk nieuw album het roer omgooien, Liars hebben er hun handelsmerk van gemaakt. In 2010 leverden de heren nog een gitaarplaat af. Twee jaar geleden schakelden ze op het puike, introspectieve ’WIXIW’ over op synths. Nu was het volgens het trio voor het eerst niet de bedoeling om van stijl te veranderen. Ze trokken daarom met de leftovers van ‘WIXIW’ naar de studio. Daar aangekomen, gingen ze blijkbaar zo op in het geëxperimenteer met hun apparatuur, die ze nu beter dan ooit tevoren beheersten, dat ze besloten al het materiaal voor hun nieuwe plaat ter plekke te bedenken. Het oplawaai ‘Mess’ is het resultaat. Mocht Nick Cave ooit een rave-plaat maken, zou het resultaat ongeveer zo klinken.

Wie de aflevering van ‘De Canvasconnectie’ met frontman Angus Andrew gezien heeft, zal het niet ontgaan zijn: zijn liefde voor concept art spatte van het scherm. Dat de band zichzelf bij ieder album weer in vraag stelt, hoeft dan ook niet te verbazen. Ook tekstueel laat de invloed van de conceptuele kunst zich voelen. “Facts are facts and fiction’s fiction” dreunt Andrew in het heerlijke ‘Mess on a mission’. We zien het de Amerikaanse conceptualist Lawrence Weiner zo op een muur schrijven.

De ideeën van de groep zijn echter hier en daar interessanter dan het resultaat en hun traject af en toe boeiender dan de platen dat het voorbrengt. ‘Mess’ blijft soms te lang in dezelfde sound hangen en sommige nummers voegen weinig toe. Dat neemt niet weg dat deze vuige trip ons bijwijlen agressief bij het nekvel grijpt. Als gifgas dringt deze muziek in lijf en leden. Afsluiter ‘Left Speaker Blown’ is niets meer dan het verlaten slagveld dat overblijft, als de raid van de vorige tien nummers is voorbijgetrokken. We zijn die ene, overlevende soldaat die zwaargewond rondstrompelt op zoek naar overlevende vrienden.

Gezellig is ‘Mess’ duidelijk niet en dat is maar goed ook. Nu weten we tenminste welke songs we kunnen draaien tussen Fad Gadget en Front 242 als we een duister dansfestijn organiseren in onze donkerste kelder.

Liars heeft voorlopig geen concerten gepland in België of Nederland.

Liars website

Album verdeeld door PIAS