Little Dragon – Nabuma Rubberband: sterke evolutie

door Filip Tyskens

Little Dragon is terug en op de hoes van hun vierde album staat een klein meisje dat een gat in de lucht springt. Je zou je hierdoor bijna aan een regelrechte feestplaat gaan verwachten, maar dit is nooit helemaal het geval bij deze band. Het uit Göteburg afkomstige viertal grossiert namelijk in het soort typisch Scandinavische electropop (denk Robyn, Fever Ray en consorten) dat onderhuids vaak voor spanning zorgt. Hetzelfde geldt op deze ‘Nabuma Rubberband’.

‘Did you lose your playful mood?’ vraagt zangeres Yukimi Nagano in opener ‘Mirror’. In het geval van de muzikanten zelf kunnen we met een duidelijk nee antwoorden, aangezien dit eerste nummer al toont dat ze nog altijd avontuurlijk uit de hoek durven komen met songs die slechts langzaam hun geheimen prijsgeven. Veel van dit nieuwe werk heeft meerdere luisterbeurten nodig, en dan hebben we het vooral over tragere voorbeelden zoals het duistere ‘Cat Rider’ of ‘Only One’, dat na een knappe opbouw pas aan het eind helemaal weet te overtuigen en alsnog in een kleine electrostamper uitmondt.

Het is niet dat Little Dragon echte feestmuziek maakt, maar de drie vooruitgeschoven singles laten zien dat de Zweden absoluut niet door de mand vallen wanneer het wat meer vooruit mag gaan. Vooral het funky ‘Let Go’ en ‘Klapp Klapp’ (met één van de beste refreinen van 2014) behoren tot het meest kwaliteitsvolle dat de groep al op plaat heeft gezet. Een ander hoogtepunt is ‘Pretty Girls’, waarin zangeres Nagano haar mooiste kunstjes toont.  Hoewel de instrumentatie over de hele lijn van een sterk niveau is (bijvoorbeeld die strijkers aan het eind van ‘Pretty Girls’), kunnen we de aantrekkingskracht van Little Dragon voornamelijk toeschrijven aan haar zanglijnen. Ze is dan ook gezegend met de ideale stem voor deze stijl en kronkelt zich op onnavolgbare wijze rond de creaties van haar drie collega’s.

In slechts twee nummers blijkt deze formule niet voldoende om echt te kunnen boeien: ‘Killing Me’ voelt te richtlingloos aan en ook de titelsong toont net te weinig variatie. Dit is echter het enige mindere dat we kunnen verzinnen, want Little Dragon bewijst met de rest van ‘Nabuma Rubberband’ eens te meer over een eigen geluid te beschikken dat nog steeds in vele mooie richtingen kan evolueren.

Little Dragon live zien kan binnenkort in Dour (Dour Festival, 18.07, info & tickets).

Little Dragon website

Verdeeld door Because Music