Lizzy McAlpine toont met derde album ‘Older’ haar muzikale en emotionele groei

door Karel Nijs

Nadat ze een lockdown-sensatie werd op TikTok bracht Lizzy McAlpine in 2020 haar debuutalbum ‘Give me a minute’ uit. Twee jaar later ging haar song ‘ceilings’ ook viraal op TikTok. Lizzy McAlpine schreef al songs op de middelbare school, maar leerde het vak aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston.

Met ‘Older’ laat ze zien dat ze meer is dan een internetfenomeen. Op haar nieuwste album toont McAlpine een hernieuwd zelfvertrouwen. Het album voelt aan als een warme knuffel op een regenachtige avond. De focus ligt voornamelijk op het intieme van pure instrumenten. Het titelnummer is dan ook zeer symbolisch voor het album. Het is een hartverscheurende ballad die over omgaan met opgroeien gaat.

Het titelnummer is een zeer mooie afwisseling van vroeger werk. Op haar laatste album ‘five seconds flat’ streefde ze meer de perfecte popproductie na. De geweldige zang van McAlpine wordt gecomplimenteerd door de instrumenten waardoor de rauwheid van haar emoties centraal staat.

Elk nummer op ‘Older’ vertegenwoordigt een reis die iedereen wel eens zal meemaken in het leven. Van vertrouwen naar liefdesverdriet, van liefde naar verlies… Samen vormen ze een mooi, herkenbaar dagboek. Met dit album maakt ze duidelijk dat ze meer in zich heeft dan gewoon pure popsongs brengen. McAlpine is iemand die een onvervangbaar muzikaal oor heeft en enorm goed weet met woorden en klanken te spelen.

I didn’t know it’d be this hard / So far away and then it hits you,”, zingt ze emotioneel in het voorlaatste nummer ‘March’. Het is een pijnlijke maar prachtige ode aan de vader van McAlpine, die op 13 maart 2020 stierf. Sinds zijn overlijden heeft ze besloten om aan al van haar projecten een lied aan hem te eren. Het liefste, zo geeft ze aan, het dertiende nummer op de plaat. Ze reflecteert op het nummer over omgaan met verlies van een dierbare: “Tryna find the lesson in it all but/I haven’t learned anything.

Met “Older” brengt Lizzy een uniek, eerlijk album en betreedt ze een nieuw tijdperk in haar carrière. Het album fungeert als een emotionele achtbaan waarin ze door de volwassenheid navigeert. Ze toont haar onmiskenbare talent en de diepgaande groei als artiest.

Op 13 oktober brengt ze haar nieuwe nummers live in Vorst Nationaal (tickets & info).