Lucky Elephant – Rainy kingdom: gezellig sfeertje

door Yanni Ratajczyk

Het Britse collectief Lucky Elephant kondigde haar nieuwe werk ‘Rainy kingdom’ aan als een antwoord op de cultdocumentaire ‘We was all one’, gemaakt door Ken Ashton in 1972. De docu vertelt het verhaal over de cultuur van de arbeidersklasse te London, over een woongemeenschap die uit elkaar valt door slechte levensomstandigheden, desinvestering, armoede en criminaliteit.

De keyboardspeler van de band, Sam Johnson, ontdekte de film en deelde zijn vondst met Emmanuel Labescat, de Franse zanger van de groep. Laatstgenoemde linkte de getoonde problematieken aan de huidige situatie van de Parijse banlieues. Het idee om een plaat te maken die een connectie had met het werk van Ashton werd geboren.

Het album begint traag met het mooie ‘Old Kent Road’. De song laat zich voortstuwen door een rustige bas en meteen valt ook de stijl van Labescat op. Die doet ons denken aan de vocalen van Brian Molko, de frontman van Placebo. De muziek die deze groep brengt is wel van een totaal andere categorie, zo hoor je in het geweldige ‘The British working man’ oude folkinvloeden terugkomen. Een piano met de hoge tonen van een krakkemikkig orgeltje vliegen ons terug naar de tijd waar arbeiders hard labeur moesten verrichten voor een hongerloon. De statig klinkende stem en een warme trekzak doen de rest.

‘All the streets I have known’ gaat over Johnson, die de besproken wijken kent en er over mijmert via het timbre van Labescat. Het geheel klinkt bitterzoet en een beetje dramatisch, zeker met de strijkers die op het einde subtiel invallen tegen de ruwe gitaarklanken. Ook in ‘Mercy’ speelt er zich zo’n strijd af tussen zacht en grof, tussen fijngevoelig en rechtuit.

Dat de zanger een Fransman is, hoor je. Dit stoort echter geen enkel moment. Het geeft de muziek een charmante toets die je enkel beter doet luisteren en opletten. ‘Rainy kingdom’ is een plaatje dat je gerust een aantal keer na elkaar kan opzetten zonder immuun te worden voor het gezellig sfeertje waarin de tien nummers baden.

Voorlopig heeft de groep geen concerten gepland in Nederland of België.

Lucky Elephant website

Album verdeeld door PIAS