Manic Street Preachers – Generation Terrorists 20th Anniversary Edition: een legendarisch debuut bedolven onder extra’s.

door Wouter Jaques

Er zijn weinig bands die na twintig jaar dienst zulke relevante albums blijven maken als Manic Street Preachers. Meer nog, hun in 2010 verschenen ‘Postcard From A Young Man’ is een van hun beste en hun passage in de Lotto Arena was subliem. Klassiekers heruitgeven hoeft dus niet om de klasse van de groep te doen heropleven – tenzij je er zoveel interessante extra’s bij gooit. 20 jaar geleden verscheen het debuut ‘Generation Terrorists’, dat toen aanschouwd werd als mijlpaal. Nu is er de verjaardagseditie met het geremasterde origineel en een oase aan bonusmateriaal.

De glampunk was het antwoord op de toen overwoekerende populariteit van grunge en shoegaze. Achttien nummers voorzien van grootse gitaren en tegendraadse, politieke lyrics werden gegoten in een dubbelaar. De sound moest als een bulldozer de westerse popmuziek met de grond gelijkmaken – ook vandaag de dag zijn er weinig bands die zo gemakkelijk weten te imponeren. Bovendien weten weinigen een slogan zo doeltreffend door te drukken als de Manics. Al zullen de lyrics van Richey Edwards nog emotioneler ervaren worden. De gitarist/poëet verleende zijn borstkas aan de albumcover en werd helemaal beroemd sinds hij in ’95 spoorloos verdween.

Weken gaan voorbij als je alle extra’s op een niet te gejaagd tempo wilt ervaren. Eerst is er de extra disc met demoversies van de originelen. Helaas met bitter weinig nieuwe inzichten: zo goed als iedere song wordt op identieke wijze gebracht als het origineel. Geen creatieve herschikkingen of virtuoze improvisaties, enkel een ongepolijste sound. De elf videoclips zijn een aanrader, gezien het provocerende karakter. Heel kunstig worden politieke taferelen vermengd met bandbeelden van toen, zowel live als backstage.

Onze grote aandacht gaat naar de documentaire, die aanvangt met enkele droge, recente interviews over politiek, de internationale doorbraak, allerhande problemen, het schrijven van singles en zoveel meer. Hier en daar passeren livefragmenten en interviews van toen met flarden van videoclips (die later ook volledig te zien zijn). Allemaal zeer interessant, in tegenstelling tot de zogenaamde ‘Unseen Super Eight Montage’ die je mag overslaan.

‘Home Road Movie’ volgt de groep op reis in ‘92. Opnieuw wordt er gegoocheld met beelden uit videoclips, backstage scènes en vele livefragmenten van abominabele kwaliteit. Waarom meer dan vijf verschillende livesets van ‘You love us’ vertonen, hoe authentiek deze ook moge zijn? Na het bekijken van de dvd heb je het dan ook gehad met de hit. Neem dus een ruime tijdspanne voor ‘Generation Terrorists’, de verjaardagseditie is een must voor zowel trouwe als nieuwe fans.

Manic Street Preachers website

Album verdeeld door Sony Music