Maria Taylor – Overlook: lekker in het oor liggende songs

door Tom Peeters

Maria Taylor mag dan al geen ronkende naam zijn op het oude continent, aan de andere kant van de big pond is ze als lid van de Saddle Creek-stal van Bright Eyes al jarenlang een veterane van de indie wereld. Ze verdiende er haar strepen in het meidenduo Azure Ray, in het bandje Now It’s Overhead en brengt met ‘Overlook’ alweer haar vierde soloalbum uit.

Op openingsduo ‘Masterplan’ en ‘Matador’ profileert Taylor zich als een stoere rockchick die zonder probleem ingenieus in elkaar gedraaide songs kan dragen. Denk Jenny Lewis, mocht die haar nummers brengen voor drie door de alcohol bedroefde cowboys die met een whisky aan de toog van een saloon in het zuiden van de States zitten.

Die nieuwe muzikale lijn trekt de Amerikaanse uit Alabama niet door op de rest van de plaat. Het lome ‘Bad Idea?’ had een b-kantje van She & Him kunnen zijn, terwijl de overige nummers van ‘Overlook’ door de zuiderse twang van Taylor eerder in de hoek van de Amerikaanse folk, rootsmuziek en americana te vinden zijn. Op het gros van de plaat kan ze bijvoorbeeld rustig doorgaan als het zusje van Alela Diane.

Taylor Schopt geen schenen, maar weet wel hoe je een goede, lekker in het oor liggende song smeedt. Soms is er niet meer nodig om een deftige plaat te maken.

Maria Taylor website

Album verdeeld door Munich Records