Meer van hetzelfde op ‘Something else’ van The Brian Jonestown Massacre

door Nicolas D'Exelle

Jezelf compleet verliezen in een bezwerende gitaarriff tot je al dan niet met de nodige roesmiddelen in de zevende hemel belandt. The Brian Jonestown Massacre gaat al zeventien albums lang het gevecht aan met de psychedelische gitaar. Een diverse discografie met vallen en opstaan, al heeft de nieuwste langspeler ‘Something else’ helaas niet de troeven in hand die het titelgewijs doet vermoeden.

Meesterbrein Anton Newcombe nam de plaat op in zijn homestudio in Berlijn en gaf de fans doorheen het opnameproces een zoethoudertje door een eerste versie van de plaat op YouTube te gooien. Een mooie geste, al vergat Newcombe negen songs lang om iets of wat af te wijken van songstructuren die betrekkelijk weinig diepgang bevatten. Op de lauweren rusten heet dat dan, een begrip dat tijdens opener ‘Hold that thought’ muzikaal vorm krijgt. Een repetitieve akoestische riff neemt heel het nummer lang de bovenhand zonder dat de song ergens heen lijkt te gaan. Dromerige, melancholische pop zoals we het gewend zijn van Newcombe en co, al blijft het nummer op alle fronten aan de oppervlakte dobberen.

‘Animal wisdom’ is zowaar in hetzelfde bed ziek, maar krijgt dankzij een spaghettiwestern-achtige gitaarriedel toch een beetje textuur. De uitwaaierende keyboards doen hun duit in het zakje, maar voor een instrumentale track begeestert de band te weinig. Ook ‘Psychic lips’ herhaald hetzelfde recept: dromerige vocals van Newcombe, stuwende drums en repetitieve gitaren. Eenvormigheid is wederom troef. Niet alleen de instrumentatie laat te wensen over, ook de productie is aan de doffe kant. Het lijkt wel alsof Newcombe in een kartonnen doos heeft opgenomen.

Het uptempo ‘Skin and bones’  is zowaar het enige lichtpuntje. Voor het eerst voelen we een tikkeltje dreiging, een song die verder gaat dan lang uitgesponnen rock-‘n’-roll voor hippies. De karakteristieke tremolo gitaren worden gemixt met een vleugje alt-punk, maar verder dan een waarschuwing lijkt The Brian Jonestown Massacre niet te gaan. Waar zit de diepgang? De melodieën die blijven plakken? De snerpende, oorverdovende gitaren? Newcombe klinkt braver dan ooit. Je mag dan wel eens aan de paddenstoelen zitten, ‘Something else’ smaakt toch vooral naar psychedelische eenheidsworst.

The Brian Jonestown Massacre speelt op 9 oktober in Trix (info & tickets).