Meltheads komt met ‘Decent Sex’ binnen langs de grote poort

door Lukas Dederen

Daar is die dan eindelijk. De eerste langspeler van Meltheads. Of er buzz rond was? Het heerlijke ‘No one is innocent’ werd al gedraaid op KEXP. Verder mochten ze al het voorprogramma spelen van dEUS en hebben ze al een stevige livereputatie opgebouwd. Na hun concert op Rock Herk maakte Humo zelfs al de vergelijking met Nirvana. Het afgelopen jaar ging dus bijzonder hard en snel voor de Antwerpse band. Zet je schrap, want ‘Decent sex’ gaat minstens even hard.

Het vierkoppig gezelschap komt je oorgang binnen geraasd met stevige riffs en bij wijlen hypnotiserend percussiewerk. De nummers worden voortdurend alle verschillende windrichtingen uitgegooid. Soms gaat het langzaam en hangt er een dreiging in de lucht. Een dreiging die een voorbode is van krachtige drums en gitaarwerk. Geef de jongens gewoon schappelijk seks, denk je dan, of ze doen je wat.

Zo is er het nummer ‘Gear’. Dat begint loeihard, komt vervolgens tot rust om dan weer te ontvlammen en te knetteren. Hetzelfde is het geval bij ‘Theodore’. De heren spelen met goed getimed, geduldig opbouwwerk en korte climaxen. Hierdoor kom je steeds op het puntje van je stoel te zitten. Eenmaal hoogtepunt bereikt, heb je zin om diezelfde stoel in gruizelementen te slaan. Het album is een aaneenrijgen van extatische bommetjes. Explosies die een lading adrenaline en ander vermoedelijk illegaal, hormonaal spul de aardbol op spuien.

Qua creativiteit zou de doorleefde criticus misschien wat meer willen. Er is niet bijzonder veel variëteit te vinden tussen de songs. Wel is er het best speelse ‘Screwdrivers’ dat zowaar een distorted, elektrisch pop slash country smaakje nalaat. Ik vind het even gek nu ik het zo neerschrijf. Heel fijn nummertje.

Zoals het vaak gaat bij dit genre van muziek zijn de teksten niet zo mals voor hoe de samenleving er vandaag uitziet. ” Murderer/murderer/murderer” gaat het op ‘Vegan leather boots’. Of “I tried to add sugar / my life’s still sour / twelve hour shifts / six days a week / making less money than I like to admit” op ‘I want it all’. Nu goed, om eerlijk te zijn ‘Decent sex’ luister je niet voor de filosofische aarzelingen bij het reilen en zeilen van de planeet. Nee, je luistert het om dat je dat nutteloos gemijmer moe bent en je energie kwijt wilt op felle, vettige recht-in-je-smoel-rock. Dat doet Meltheads het best.

Deze jonge groep levert een plaat die al heel compleet klinkt, omdat ze weten wat ze goed kunnen: lekker knallen. En daar verwennen ze ons mee.

Ze hebben een concertenreeks gepland doorheen België, Nederland en zelfs een show in Parijs. Data zijn het gemakkelijkst te raadplegen via hun website.