Met ‘Love is all you love’ zinkt Band Of Skulls verder weg

door Eva Gutscoven

Band Of Skulls zou een standaard bijsluiter bij zijn albums moeten toevoegen: waarschuwing voor onbedoeld hoofdknikken. Ondertussen ondergaan we deze nekpijn al een tijdje aangezien het iets meer dan tien jaar geleden is dat Band Of Skulls zichzelf op de muziekkaart zette. Ze beklijven met intense gitaarriffs en gedenkwaardige refreinen, waarbij de stemmencombinatie van bassiste Richardson en gitarist Mardsen zorgt voor die extra vonk. De laatste jaren lijken de frisheid en gekruide garagerock van de groep zich echter verder weg van de bergtoppen te bewegen.

Met het laatste album ‘Love is all you love’ blijft Band Of Skulls varen op het recentere uitgebrachte elan: hapklare platen waar er enkele nummers uitspringen. Het hevige ‘Carnivorous’ is aanstekelijk met dromerige synths en snelle drumlijnen; voor het refrein gaan wij echter niet op de knieën. Op ‘Sound of you’ krijgen we een interessante woordenwisseling te horen tussen Richardson en haar basgitaar, al wordt de trage opbouw te snel terug afgebouwd. Verschillende keren lijken we op weg te zijn naar een hoogtepunt, maar belanden we snel genoeg weer in een dal.

De driekoppige band uit het Britse Southampton amuseert zich wél. Zo zorgen de dynamische zanglijnen in ‘Not the kind of nothing I know’ voor een vette glimlach. Ze proberen iets nieuws – hallo poppy synths – in ‘Thanks a lot’ en ‘Carnivorous’. De beginnende riffs in ‘We’re alive’ zijn hartverwarmend en van ‘Gold’ moet ons lichaam soms kamerbrede spiralen maken. De rest van de nummers bevindt zich eerder onder het zeeniveau: ze gaan gemakkelijk het oor in, maar zijn even snel vergeten.

Van Band Of Skulls verwachten we net dat tikkeltje meer: geen heuvels, maar hoogberg-gevaarte. Iets waarvan we een week gevoel krijgen en hoogteziek van worden. De groep zou misschien eens een sloot ongefilterd bergwater kunnen drinken. Dat brengt mogelijk brainfreezes teweeg, waarbij je ook iets meer zware metalen binnen krijgt dan goed voor je is, mét mogelijke spannende en onvoorziene gevolgen. Voor dat laatste zijn wij spijtig genoeg niet gerechtigd om een bijsluiter te voorzien.