Metronomy – LateNightTales: gebrek aan scherpte en samenhang

door Nicolas D'Exelle

Voor wie het nog niet kent, stellen we LateNightTales aan je voor. Het fijne concept ontstond in 2001, toen het idee om ’s werelds beste artiesten in hun platencollectie te laten graven naar boven kwam. Het doel was om telkens iemand anders de ultieme nachtelijke soundtrack te laten creëren, bestaande uit de favoriete nummers en tegelijkertijd inspiratiebronnen van de artiest in kwestie. Sinds het ontstaan werkten onder andere Snow Patrol, Midlake, Trentemøller en Belle and Sebastian mee aan deze opmerkelijke reeks compilaties.

Deze keer kreeg Joseph Mount, frontman van Metronomy, de eer in de schoot geworpen. Dat de man beïnvloed is door zowel oude als hedendaagse muziek is nooit een geheim geweest, en is dan ook duidelijk terug te horen op de samengestelde tracklist. Te beginnen met hiphopkameraden Outkast en ‘Prototype’ zet Mount al meteen in op een zwoele avond. Gevolgd door de soulvolle en tegelijkertijd jazzy songs als ‘Cosmic Ball’ van Sa-Ra Creative Partners’ en ‘El Bozo’ van Chick Corea wordt er nog meer diversiteit in de schaal geworpen.

Een veel radicalere stijlwijziging krijgen we tijdens het drieluik ‘Blue Flowers’ van Dr. Octagon, ‘Cache Vocal’ van World Class Wreckin’ Cru en ‘Seabird’ van The Alessi Brothers. Rap, electro-soul en 70’s soft rock worden hier achtereen volgend op de luisteraar afgevuurd. Origineel, dat wel, maar het gevoel dat je naar een samenhangende soundtrack zit te luisteren, vervaagt nu elke seconde wel een beetje meer.

Wat we al vreesden wordt waarheid. Ook het tweede gedeelte van ‘LateNightTales’ weet niet te overtuigen. Songs als ‘Love Caboose’ van Geneva Jacuzzi worden schaamteloos gecombineerd met de krautpunk van The Lone Swordsmens ‘You Are’. Aan het einde van de tunnel nemen we dan toch nog enkele prachtige lichtpuntjes waar. Het geweldige ‘Werewolf’ van Cat Power passeert de revue, samen met de fenomenale, met steelgitaar doordrenkte classic ‘Forever’ van Peter Drake.

Diversiteit alom op Metronomy’s ‘LateNightTales’, al moet je om deze incoherente trip goed te doorstaan van goede aard zijn. Wat de muzikale invloeden en favorieten van Joseph Mount zijn weten we ondertussen. Maar hoe hij je doet wegdromen met een puike soundtrack in gedachten, jammer genoeg nog niet.

Metronomy website

LateNightTales website

Album verdeeld door N.E.W.S