Mind Rays bewijst zich als Belgische rammelrocktrots met internationaal geluid op ‘Course of action’

door Mattias Goossens

Ik vertrouw doorgaans op mijn visueel en auditief geheugen, maar ook geuren blijven soms hangen. Er is één geur die me nog steeds specifiek naar een moment terug katapulteert, namelijk de walm rotte eieren die tijdens de Gentse Feesten 2015 in de Gentse Kinky Star hing. Op de Vlasmarkt begon het bijna licht te worden, en ik genoot met enkele vrienden van The Guru Guru met een bekertje bier in het hand. Dat gevoel van kameraadschap, genot en tegelijkertijd walging weet Mind Rays fenomenaal te vatten op ‘Course of action’.

Twee jaar na debuut ‘Nerve endings’ is het viertal terug met meer aanstekelijke herrie, opgenomen in de Hightime-studio van Double Veterans-gitarist Thomas Valkiers, een Kempisch bedevaartsoord voor garagerock . Stadgenoot Pieter-Paul Devos (Raketkanon, Kapitan Korsakov) hielp een handje, en het resultaat is even venijnig als vanuit stilstand en aangeschoten toestand de Blandijnberg overwinnen op een aftandse kotfiets. Een kennis van Gent of het dialect is verder volstrekt overbodig: gitarist/zanger Christophe Adriaensens blaft accentloos en doet in de zeldzame tragere passages (de volle 33 seconden in ‘Dead center’) zelfs denken aan Protomartyr-zanger Joe Casey.

Mind Rays laat opnieuw weinig tijd vrij om stil te staan bij wat er juist gebeurd. Het is meespringen of vertrappeld worden. Opener ‘Makeshift weaponry’ is het enige nummer dat boven de drie minuten uitkomt, verder is het één razendsnelle aaneenschakeling aan opzwepende drumroffels en woeste gitaaruithalen. ‘Maker’s remorse’ scheurt sneller voorbij dan dat je ‘elektrische deelstep’ kan zeggen, en in afsluiter ‘Godless clay’ lijkt er iemand na anderhalve minuut tegen de opnameapparatuur te knallen. We hebben er dan al 23 minuten aan opwindende punkrock opzitten, dus qua gepaste manier om te eindigen kan dat wel tellen.

Na zes jaar morrelen in de marge blijft Mind Rays vasthouden aan z’n rauwe geluid. Een grote doorbraak komt er waarschijnlijk niet, maar de Gentenaren bevestigen hiermee wel hun welverdiende positie binnen de Belgische rammelrock-scene met een internationaal geluid. Wedden dat hun optredens geen geur van rotte eieren nodig zullen hebben om memorabel te zijn?

Mind Rays speelt binnenkort in Knokke-Heist (08.11, Spoor 5), Gent (21.11, De Centrale), Antwerpen (22.11, Het Bos) en Kortrijk (22.02, Den Trap).