Mister And Mississippi – Mister And Mississippi: warme dekentjes

door Sven Volckerijck

Nu we de eerste sneeuw van het jaar gehad hebben, allemaal knus onze warmte gezocht hebben ‘s avonds in de huiskamers, met een kop warme soep of een whisky, weten we maar al te goed in welke omstandigheden een plaat als het debuut van Mister And Mississippi het best tot zijn recht komt. Dit (in tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden) Nederlandse viertal grossiert immers in americana die wij steevast associëren met de besneeuwde bergtoppen van de Appalachen.

De rustige, pastorale muziek van de Nederlanders tovert je living immers gegarandeerd om tot een blokhut in de bergen, waar je je veilig waant voor de beren die in de bossen eromheen sluipen. Je zou zelfs bijna spontaan zelf gaan knisperen bij songs als ‘Calm’ en ‘Coloured In White’. Gezellig wordt het ook met de meezinger ‘Same Room, Different House’, met een refrein dat catchyer is dan een school tonijn die een groot visnet inzwemt. Dat lied krijgt trouwens een wat meer rockgetinte laatste anderhalve minuut mee, wanneer de gitarist eens lekker loos mag gaan. Dat verzetje hoger komen we ook tegen in ‘Northern Sky’.

De variatie tussen de nummers is groot genoeg om de aandacht de volledige tijd (bijna 50 minuten) vast te houden zonder dat er aan consistentie ingeboet wordt. Mister And Mississippi ontwikkelt een eigen, herkenbaar geluid. Zelf verwijzen ze naar bands als Fleet Foxes, Bon Iver en Sigur Rós. Wij noemen dat nogal hooggegrepen verwijzingen, hooguit idealen waar ze kunnen naar streven op termijn. Toch zal de luisteraar niet op zijn honger gelaten worden wanneer hij zoekt naar een aangename winterplaat. De warme klanken (de ooohs uit ‘Six Feet’ bijvoorbeeld) waaien je tegemoet als tumbleweed in een spookstadje. Het evenwicht wordt niet doorbroken en voor je het beseft, is alles voorbij, na het ingetogen, uitzwermende ‘Circulate’.

Vijftig minuten winterse warmedekentjesmuziek is precies waar we in januari al eens om verlegen zitten. Schuif gezellig mee je benen onder ‘Mister And Mississippi’ en droom met ons mee.

Mister And Mississippi treedt de komende weken onder meer op in Tivoli in Utrecht (25.01, info en tickets), de AB in Brussel (05.02, info en tickets) en Paradiso in Amsterdam (20.02, info en tickets) en Nijdrop in Opwijk (08.05, info & tickets). De lijst met al hun optredens kan je terugvinden op de website van de band.

Album verdeeld door V2