Moon Duo – Shadow of the sun: saaie trip

door Beau Janssens

‘Shadow of the sun’, de derde worp van Moon Duo ontstond in een periode van rust voor beide bandleden. Plots waren er geen deadlines of tourverplichtingen meer en bood zich een zee van tijd aan die gebruikt werd om aan dit plaatje te knutselen. Niet dat dit voor grondverschuivingen in hun sound heeft gezorgd; psych, krautrock en Suicide zijn nog steeds de drie kernwoorden van hun muziek.

Ripley Johnson en Sanae Yanada fabriceren samen psychedelica met simpele, fuzzy loops die als een mantra herhaald worden om je in hogere sferen te krijgen. Een oude kunst die echter de nodige dosis vakmanschap vereist. De grens tussen trance-inducerend en slaapverwekkend is immers heel fijn. Met ‘Wilding’ wordt veelbelovend van start gegaan, maar ongeveer halverwege ‘Night beat’, dwaalde onze aandacht al een eerste keer af naar betere oorden, iets waar we ons meermaals op betrapten tijdens onze luistersessies.

Wat als een veelbelovend uitje begon, verandert zo al snel in een langdradige stijloefening. Wanneer we tijdens twee verschillende songs (meer bepaald ‘Free the skull’ en ‘Slow down low’) aan ‘Roadrunner’ van Jonathan Richman en zijn Modern Lovers moeten denken, wordt het ook nog op een pijnlijke manier duidelijk dat variatie en originaliteit niet hoog op de agenda stonden.

Single ‘Animal’ toont dan weer hoe het wel kan: repetitief, maar zonder dat eindeloze getreuzel. Een korte stoot van twee minuten die nodig was om ons terug wakker te schudden. Spijtig genoeg zit het er dan al op en lijkt de rest van de nummers vrij ongemerkt voorbij gevlogen te zijn.

Wie Moon Duo in levende lijven wil aanschouwen, kan dat op 25 april in de Botanique (info & tickets).

Website Moon Duo

Album verdeeld door Konkurrent