My Little Cheap Dictaphone – The Smoke Behind The Sound: Zo catchy als een verkoudheid

door Indiestyle

Het was moeilijk voor My Little Cheap Dictaphone (MLCD) om na hun zeer goed ontvangen conceptalbum ‘The Tragic Tale Of A Genius’ met iets nieuws naar voren te komen. Na vier jaar is het hen gelukt om een opvolger op het publiek los te laten. Afwisseling is een mooi woord om dit album te beschrijven. Catchy nummers zijn duidelijk aanwezig, zoals ‘Bitter Taste Of Life’, ‘You Are Not Me’ en ‘Rabbit Holes’, waar we bij deze laatste een uitstekend refrein te horen krijgen. Hetzelfde kunnen we zeggen van ‘Out Of The Storm’, dat ons ook laat genieten van het ritmespel van gitaar, basgitaar en drums, vergezeld door een speelse synth.

En dat is misschien wel een goede omschrijving voor ‘The Smoke Behind The Sound’: een poppy statement waarbij de luisteraar tot het besef moet komen dat er zich over de taalgrens behalve Girls in Hawaii en Stromae nog meer muzikaal talent bevindt. Het zou mooi zijn als zij eenzelfde erkenning kunnen verkrijgen in Vlaanderen en Nederland.

Het beginnummer ‘Fire’ is wat meer opbouwend dan de rest en iets of wat melancholischer, waarbij het refrein ook meteen een onverwachte catchiness bezit. Het mooie is dat ze hierop uiteindelijk verder bouwen en het geheel opentrekken. Dit getuigt van een interessant inzicht qua muzikale structuur, een goede keuze van MLCD om hiermee te openen. Het zet meteen de verdere toon van het album, waarbij het popgehalte op een subtiele manier naar boven wordt getild door de spacy synths.

Deze spacyness is een algemeen kenmerk van ‘The Smoke Behind The Sound’. Al wordt er zorgvuldig met de synths omgegaan, ze zijn toch zeer aanwezig, wat uiteindelijk zorgt voor een aangename, zelfs gezellige sound. Het artwork weerspiegelt dit ook, met sterrenstelsels die op een visuele manier deze sfeer versterken. De albumtitel zet de warme wazigheid van de muziek van MLCD nog meer in de verf.

‘Summer In The Dark’ en ‘Feather Smile’ zijn rustigere nummers, waarin een goede vibe aanwezig is. Bij deze songs komt de voortreffelijke productie het best op de voorgrond. Dit kan ook niet anders, als de groep hiervoor Luuk Cox, bekend van Shameboy, Buscemi en Arsenal, heeft aangesteld.

De mastering in de befaamde Abbey Road Studios zal ook wel mee gezorgd hebben voor het auditief zeer mooi afgeleverde resultaat. ‘The Smoke Behind The Sound’ is een aan te raden plaat, gemaakt door getalenteerde muzikanten die een neus hebben voor poppy muziekconstructies en die er niet vies van zijn om met wat spacy synths rond je oren te smijten.

My Little Cheap Dictaphone website

Verdeeld door PIAS