Nightmare Air – High In The Lasers: Als Kasabian op oestrogeen

door Wouter Ollevier

Met Savages heeft de vrouwelijke rock tegenwoordig een meer dan goede ambassadeur. Maar naast de vier felle Britse vrouwen broeit er nog veel meer. In de voetsporen van onder meer Sonic Youth is het bij Nightmare Air ook een vrouw die het gaspedaal induwt. Afkomstig uit Los Angeles brengt ze samen met haar compagnons heerlijke gitaren in combinatie met rake synths. Al moeten we eerlijkheidshalve wel zeggen dat hun debuutalbum ‘High In The Lasers’ misschien iets te veel een routinetoer is.

Een snedige gitaarriff en een opzwepende drum zetten ‘Escape’ in, een nummer dat meteen aanslaat en qua melodie en stemgeluid kan wedijveren met Beach House. Het daaropvolgende ‘Icy Daggers’ is met een inleidende bassolo opnieuw een heel standaard maar fijn klinkende rocksong die zonder twijfel in het geheugen blijft plakken. Ook ‘Sweet Messy Riff’ is een typisch product van 21ste eeuwse rockmuziek. Ingeleid door verkeersgeluiden mondt het uit in een symfonische chaos die wel wat aan Metric doet denken.

‘Sun Behind The Rocks’ gaat vooral door een overvloed aan arrangement een soort keerpunt op de plaat weerspiegelen. Hierna begint de herhaling van keer op keer eenzelfde recept op te spelen. ‘In Wolf In The Wood’, het sluitstuk, wordt de even demonische als sprookjesachtige stem van frontvrouw Swaan Miller nog een laatste keer stevig in de verf gezet.

Te veel van hetzelfde in combinatie met een niet al te originele opbouw nekt de plaat dus vooral naar het einde toe. Nét niet goed genoeg om echt te bekoren, maar als vrouwelijke tegenhanger van pakweg Kasabian kan Nightmare Air wel tellen. Op losse basis is vooral het eerste luik van de langspeler van grote klasse, maar als geheel scoort ‘High In The Lasers’ helaas net niet voldoende. Voor de ultieme bevestiging is het dus best uitkijken naar een liveshow.

Nightmare Air heeft voorlopig geen shows gepland op het Europese vasteland. Meer info is te vinden op de website van Nightmare Air.

Verdeeld door Konkurent