Nothing But Noise – Not Bleeding Red: een plaat die je moet voelen

door Erik Van Damme

Nothing But Noise is een zijproject van Daniel B, die met ‘Not Bleeding Red’ iets heel anders brengt dan wat we van Front 242 gewoon zijn. De muziek op deze plaat ligt eerder in de ambient.

Het geheel staat bol van experimenteren met geluiden, verfijnde klanken die duidelijk maken dat we te doen hebben met iemand die ervaring heeft in het electro genre. Dat bewees hij bij Front 242, en ook op deze plaat. Het eerste schijfje bevat 4 nummers waarvan ‘Mass’ meer dan 11 minuten lang is, en toch verveelt het geen moment, net door die variatie van geluiden die worden voortgebracht. Het zogenaamde Noise uit de naam van het project kan je tot daar herleiden.

Het tweede schijfje bevat 5 nummers en gaat op dit elan verder, al gaat het ritmisch wel iets meer de hoogte in op sommige momenten, ‘Puzzle Cosmic’ is daar een mooi voorbeeld van. De relaxerende sfeer van de eerste disc komt pas bij de laatste twee nummers terug. Hoewel ‘Not Bleeding Red’ de stempel Ambient krijgt opgekleefd, is wat we horen dus niet altijd zo rustig en kalm als we bij dat genre gewoon zijn.

De experimentele kant van dit project kunnen we zeker waarderen, maar die zorgt er tegelijk voor dat het geheel niet zo gemakkelijk in het gehoor ligt. ‘Not Bleeding Red’ is een plaat die je moet voelen en dat zou voor de globale luisteraar wel eens een probleem kunnen worden. Eens je het begrijpt, raakt het je wel diep.

Nothing But Noise website

Album verdeeld door N.E.W.S