Oaktree klinkt breder en beter op z’n nieuwe ep ‘Dust’

door Gilles Dierickx

Het moet bijna twee jaar geleden zijn dat we (de toen nog vrijwel onbekende) Oaktree aan het werk zagen op de Gentse Record Store Day in de Vooruit. Na een intrigerende live-set repten we ons naar de deur ernaast om te zien of er van hem niets in de rekken lag. En jawel: die debuut-ep ‘Chapters’ is ondertussen grijsgedraaid, en ook ‘Amalgamation’ – een vier nummers tellende collaboratie met Avondlicht – ligt nog regelmatig op. Adriaan De Roover (echte naam) heeft er de laatste jaren verder een mooi parcours op zitten: van een Redbull Elektropedia Award voor ‘Chapters’ over support van onder meer John Hopkins tot een eigen clubshow in de AB volgende maand – hij is er tevens artist in residence dit jaar. Het was dan ook reikhalzend uitkijken naar de nieuwe honk op Oaktree’s pad: de ep ‘Dust’.

En wat valt zowat meteen op? De Roover pakt het atmosferischer aan. De duidelijke ambient- en house-achtige beats die zijn vorige plaatjes kleurden, ruimen plaats voor een melancholischer geluid. Opener ‘Late bloomer’ zweeft en speelt met snaarklanken en blazers, maar houdt het verder drumloos. ‘Calm on the surface’ behoudt die sfeer, al wordt hoofdwiegen hier wel lichtjes uitgelokt door sobere basdrumpatronen en nog wat percussie op het einde. ‘Encounter’, een samenwerking met de Nederlandse componist Pieter Nooten, verraadt invloeden van pakweg Nils Frahm. Waar het nummer zich eerst vult met zachte piano en strijkers, krijgen we na enkele minuten een langzame electronica-opbouw die erg beroert, en mooi weer afdaalt naar waar het begon.

Oaktree keert nog even terug naar de duisterdere sferen van ‘Chapters’ met ‘Things of glass’ en ‘Unsettle’, waarin klikkende beats à la Nicolas Jaar verwerkt zitten. Alsof de cirkel tenslotte moest worden rondgemaakt, sluit De Roover ‘Dust’ af met de soundscape die ‘And leave me alone’ is: lagen synthklanken, weer opvallend veel strijkers en subtiele elektronische franjes. En niets van beatpatroon: Oaktree verbreedt op ‘Dust’ duidelijk zijn horizon, en al was het even wennen, hij slaagt er volledig in.

Oaktree stelt ‘Dust’ live voor in de AB op 10 maart.

Album verdeeld door PIAS.

Oaktree op Facebook