Onbewegwijzerd op pad met ‘Reward’ van Cate le Bon

door Eva Gutscoven

Lake District is onder hikers nogal gekend. Het is één van de grootste nationale parken in het noorden van Engeland en belichaamt de natte droom van elke natuurliefhebber: na urenlang door de regen te dretsen, geraak je hoger en hoger. Een regenboog duidt op aankomende regen, maar gelukkig ben je bijna bij de top. Wat er daarachter schuilt? Nog een dozijn andere bergkammen. Geen ander mens. En, oh ja, Cate le Bon.

De Welshe singer-songwriter zocht in 2013 de zon nog op in Los Angeles, maar voor haar vijfde album ‘Reward’ trok ze richting donkere wolken en ongerepte desolaatheid. Dat le Bon niet bang is om onbekend terrein te verkennen, staat vast. Haar melodische zanglijnen krijgen gezelschap van gestoord gitaar- of saxofoonwerk, wat leidt tot een uniek en verrassend muzikaal lappendeken.

Wat doe je wanneer je alleen in de ongerepte natuur rondwaart? Een nieuwe taal uitvinden om te kunnen communiceren met die enkele instrumenten rond je? Met haar gezongen ieee’s lijkt ze de noten op te vangen die ze de saxofoon niet wil laten spelen. In het nummer ‘The light’ wekt het een bevreemdend maar warm effect op. We horen een schattige baldadigheid die we ook kunnen verwachten bij iemand als Homeshake (waar al eens bewust uitgeschoven wordt met de stemvervormer). Dat stukje irrationaliteit is erg bevrijdend op een album dat zich op het eerste gezicht laat herkennen door schijnbaar eenvoudige ballades en uitgesponnen instrumentale solo’s.

Ook het bezwerend gitaarlijntje in ‘Mother’s mothers’s magazines’ is aanstekelijk, valt en duikt te pas en te onpas op totdat die uitmondt in een saxofoonsolo. Af en toe lijken deze elementen organisch aaneen te groeien, alsof de tikkende regen op het raam van haar chalet haar geïnspireerd heeft tot het schrijven van haar nummers. ‘Magnificent gestures’ gaat eerder richting postpunk met snellere gitaarlijnen en zangmelodieën, met lyrics die soms vervagen en uitmonden in klankspelletjes (“drip / drip / drip / drip”).

Deze gelaagdheid en opbouw zorgt ervoor dat je de nummers kunt blijven en blijven beluisteren. ‘Reward’ toont de groei van een singer-songwriter naar een afwijkend en bijzonder pad. Jezelf terugtrekken in de natuur loont: het bood Cate le Bon alvast een introspectieve en interessante blik op het leven.

Cate le Bon speelt en cureert later dit jaar op Sonic City.