Onheil in de lucht op ‘Kepler-186f’, het debuut van The Hubschrauber

door Michelle Geerardyn

Het officiële debuut van deze Nederlanders volgt op materiaal dat met momenten doet denken aan een potige versie van Absynthe Minded. Op ‘Kepler-186f’ blijft werkelijk niets van die vergelijking overeind, gaan ze behoorlijk hard de confrontatie aan met moeilijk thema’s en blijven ze even nazinderen. Liefhebbers van dwergkonijnen, niezende babypanda’s en vederlichte pop zijn bij deze gewaarschuwd.

Als een luisterbeurt staat voor een maandag van iemand die tegen z’n zin naar het werk vertrekt, dan is ‘Something man’ de wekker die je uit je bed jaagt. Welk ledemaat die eerste stap zet doet er niet toe, want elke optie is een verkeerde. ‘The cloud, the cloud, the cloud’ geeft vervolgens eventjes de indruk dat het misschien helemaal niet zo’n miserabele dag hoeft te worden. Amper twee minuten later komt de lompe collega die een overvolle tas koffie in de vorm van ‘More/Less’  over je heen zal morsen al om de hoek. In de toiletten kijk je naar jezelf in de spiegel in een poging de schade te beperken. Stilaan komt het besef dat het hoog tijd is om je boeltje te pakken en ‘Another horse’ in te zetten. Op een existentiële vraag meer of minder komt het niet bij ‘Wonderful, pointless’. Ten slotte komt er wel een rustiger eind aan deze ellendige dag met ‘Reversing the road’ maar niet voor je je kleine teen nog eens tegen de hoek van de salontafel knalt.

Begrijp het absoluut niet verkeerd: de heren zetten hier een solide plaat neer die ze met terechte trots op de wereld loslaten. De boodschap van twijfel en uitzichtloosheid kon door geen betere stem gepreekt worden dan die van Otto van Toorn. Die kan steunen op de stevig verankerde gitaarlijnen en een subtiele bas. Hoewel de eerste acht nummers soms lijken te vervagen in één grote wolk duisternis, brengen blazers en strijkers op het einde van de plaat net op tijd de nodige variatie om de aandacht vast te houden.

Dat één van de meer verteerbare nummers ‘Death, wake, bored’ heet, zou voldoende moeten zijn om je nieuwsgierigheid te prikkelen. ‘Kepler-186f’ is vooral een intrigerende verzameling nummers die zich doelgericht onder je huid nestelt en moeilijk van je af te schudden is.