Ontdek de post-rave ochtend met Teengirl Fantasy en ‘8am’

door Anton Creemers

Dat het Britse label Planet Mu garant staat voor uitdagende en vooruitdenkende muziek is geen wereldschokkend nieuws. Met releases van onder meer Sami Baha, Kuedo, Venetian Snares en DJ Rashad verzekerden het label zijn plaats in de elektronische muziekscene. Het debuut op Planet Mu van het Amerikaanse duo Logan Takahashi en Nick Weiss, beter bekend als Teengirl Fantasy, had bijgevolg hoge verwachtingen in te lossen. Het eindresultaat is wellicht hun meest experimentele werk tot nu toe.

Het album is op een nummer na volledig instrumentaal en staat vol met interessante hybrides. Er zijn invloeden te horen uit de clubscene van labels als Fade To Mind en complexe ambient synthmelodiën die doen terugdenken aan het werk van Oneohtrix Point Never en Kuedo. Opperqueerrapper Le1f maakt eveneens zijn opwachting. Ook genres waar het duo op vorige albums mee geëxperimenteerden zoals Detroit house en techno, komen terug.

Een van deze hybrides is ‘Crash soft’, het oudste nummer op het album. Traag aanzwellende synths vormen een warme, uitgestrekte melodie. Dat uitgestrekte gevoel dat de gedempte pads, arpeggio’s en koorzangen op veel nummers van het album weten te veroorzaken, wordt vaak bijeengehouden door de krachtige drum. Het drumpatroon hier zou recht uit de clubs van de Amerikaanse oostkust kunnen komen, wat voor een zeker grootsheid zorgt. Warmte en ruimte vormen ook de ruggengraat van de ambient opener ‘Glare’, dat helaas amper 75 seconden duurt.

Teengirl Fantasy wilt met het zachtere geluid het gevoel nabootsen van de ‘post-rave mornings’ wanneer de zon weer opkomt maar de slaap nog niet is begonnen. ‘It was already light out’ illustreert dat zowel met de titel als de bijhorende muziek. Wanneer je ogen toevallen door de lichte koorgezangen en pads ver op de achtergrond van het nummer, schrik je weer wakker door korte opstootjes van de bassen en schriele samples, totdat alles uiteindelijk uitdijt en de slaap kan beginnen.

Beter dan vorige projecten is de balans tussen percussie, samples en melodie. ‘En route’ heeft met zijn footwork-achtige ritme en belletjes op de achtergrond een goede harmonie met zijn donkere melodie. Ook ‘Telepaths’ combineert uitstekend zijn dreunende technobas met zweverige synths en vreemde vocal samples. Er volgen echter nog wat indernissen. Op ‘We out’ geven de samples het geheel een onaangenaam geluid ondanks opnieuw sterke pads en percussie. En tijdens afsluiter ‘Wet eyes and exhilaration’ verhindert de ijle sample het nummer om helemaal open te bloeien. Leadsingle ‘Star-rise’ heeft dan weer een melodie die te simpel en repetitief klinkt voor de weelderige samples. Het zijn kleine details die het album niet tot zijn potentieel doen groeien.

Hoewel Teengirl Fantasy al eerder originele zanger(es)s(en) zoals alternatieve R&B-prinses Kelela en Lawfandah uitnodigden, is er op dit album slechts plaats voor één. New Yorker Khalif Jones brengt met zijn lome, uitdagende flow een warme clubbalade. ‘I’m rough around the edges’ zingt hij terwijl het nummer glad verder golft. De mooie harmonie tussen de productie en zanger doet smaken naar meer en een paar andere nummers met soortgelijke gasten zouden zeker niet misstaan op het album.

In de drie jaar tussen ‘8am’ en hun laatste officiële release, de ep ‘Thermal’, hebben Logan en Nick duidelijk niet stilgezeten. De mengeling van verschillende ritmes en melodieën maakt dit album tot een geheel van enkele sterke experimenten.