Op cruisecontrol de zomer in met ‘Diaspora’ van GoldLink

door Yannick Verhasselt

De cruciale invloed van een goede DJ tijdens een hiphopconcert blijft tot de dag van vandaag vrij ondergewaardeerd. Hoewel DJ Khaled er tegenwoordig het maximum probeert uit te halen, blijft het nog steeds een kunst om ergens een balans te vinden tussen voor- en achtergrond. Op ‘At what cost’ gaf GoldLink, net zoals collega Kaytranada in hetzelfde jaar, ons een voorbeeld van hoe het wél moet. Het debuut ging onlosmakelijk over zijn liefde voor de metropool Washington D.C. en de bijkomende culturele en politieke versnippering in de grootstad. Op ‘Diaspora’ dient de stad wederom als vertrekpunt, maar dient ze meer als een luchthaven die naar andere oorden leidt.

In ‘Zulu dreams’ landt hij in Nigeria, waar hij Bibi Bourelly even in de Afrikaanse taal Lingala aan het woord laat terwijl lokale artiest en producer Maleek Berry voor de mayonaise zorgt met een uiterst verfrissende afrobeat. Ongetwijfeld het beste nummer op de plaat, mét veel zomerhitpotentieel – de opzwepende videoclip spreekt helemaal voor zich.

Dat GoldLink dankzij zijn debuut wat krediet heeft gekregen valt op door grote vissen als Pusha T, Khalid en Tyler, The Creator waarmee hij in de studio is gekropen. Toch zorgen die verschillende persoonlijkheden inhoudelijk niet meteen voor een meerwaarde. Pusha T heeft het verrassend genoeg over zijn drugsverleden in ‘Coke white/Moscow’, terwijl Khalids falsetto om van in slaap te vallen is. In ‘U say’ ruilt Tyler, The Creator z’n fleurige synths in voor tropische percussie waar beiden het hebben over… hun escapades met vrouwen.

Wanneer diepgang ontbreekt en thema’s worden aangesneden die zo generiek zijn, blijft enkel de productie over. Die is gelukkig wel sterk: GoldLink speelt met genres als dancehall, afrobeat, pop rap en r&b en laat die allemaal geruisloos overlopen in elkaar, wat het album bijna doet aanvoelen als een mixtape.

Zonder al te veel na te denken over de inhoud van de plaat, klinkt ‘Diaspora’ als een album dat perfect zal klinken op de betere barbecue- en zwemfeestjes. Met songs als ‘Zulu dreams’, ‘No lie’ en ‘U say’ heeft hij alvast een aantal nummers om de temperatuur naar een maximum te drijven. Productioneel bewijst GoldLink nog steeds een creatieve beatmaker te zijn, maar we verwachtten net iets meer na ‘At what cost’ – verwachtingen die deze tweede plaat jammer genoeg niet helemaal kan inlossen.