Oscar And The Wolf – Entity: geen prinsen maar koningen

door Jason Callewaert

Wie nog nooit van Oscar And The Wolf gehoord heeft, heeft de laatste maanden ongetwijfeld niet in België doorgebracht. Het kwartet bouwt al enkele jaren aan hun weg naar de top. Zo doken ze voor het eerst op met enkele folk-ep’s die in dezelfde lijn lagen als het materiaal van Fleet Foxes en Bon Iver, maar werden ze geleidelijk aan dieper en dieper in de wereld van mysterieuze electronica gezogen. Het resultaat is te beluisteren op ‘Entity’.

We zullen maar met de deur in huis vallen: dat resultaat mag er zeker wezen. Opener ‘Joaquim’ betovert ons al vanaf de eerste gitaarnoten en na die wervelende intro valt alles meteen al stil. Het is hard om zo brutaal weggerukt te worden van zoveel schoonheid en als luisteraar hunker je naar meer, wat er gelukkig ook komt. ‘In ‘Bloom’, een eerste topper, komt de folk-roots van de groep nog eens opduiken wanneer een frivole dwarsfluit het refrein begeleidt. ‘Where Are You’ heeft dan weer een geniale melodie en dito instrumentatie, minimaal, met maximale impact.

In de titelsong haalt Oscar And The Wolf voor het eerst dansbaar uit. Let wel, dit is geen uitbundige dans van geluk, eerder een melancholisch schrijden rond een onbereikbaar iemand. Dat ze het ook kort kunnen bewijzen de getalenteerde jongelui dan weer met het nog geen twee en een halve minuut durende ‘Aistriù’, dat dicht tegen Radiohead anno ‘Kid A’ aangelegen heeft. We kunnen nog wel even doorgaan met het opsommen van toppers, maar we weten allemaal waar het naar leidt: het wondermooie ‘Princes’, dat vorige week de hoogste plaats in De Afrekening wist te veroveren en waar eigenlijk niks meer over gezegd hoeft te worden.

De drie nummers die we erna nog voorgeschoteld krijgen, doen ons bijzonder weinig. Dat is jammer voor ons, en ook voor Oscar And The Wolf, dat hier de kans op een perfect album laat liggen. Vooral het instrumentale ‘Under The Skin’ voelt aan als een per ongeluk opgenomen repetitie waarbij de band trachtte te ontdekken hoeveel effectjes er eigenlijk op hun instrumenten zitten. Afsluiter ‘Killer You’ komt nog net tot aan de enkels van het niveau dat we eerst te horen kregen, en eerlijk is eerlijk: dat is nog steeds behoorlijk hoog.

We krijgen dus een bijna perfecte plaat. Halverwege laat het gezelschap enkele halve steken vallen en het einde had voor ons niet echt meer gehoeven. Los daarvan is dit een verdomd sterk debuut. De manier waarop ze dreampop afwisselen en combineren met rock, folk en dance is er eentje waar vele genregenoten jaloers op zullen zijn. Oscar And The Wolf bewijst op ‘Entity’ dat ze meer zijn dan ‘Princes’. Ze zijn de ongekroonde koningen van de dreampop.

Oscar and the Wolf live zien kan binnenkort onder meer in Opwijk (Nijdrop, 07.05, info en tickets), Amsterdam (Paradiso, 22.05, info & tickets) en Brugge (Cactusfestival, 12.07, info & tickets). Meer concerten vind je op de website van de band.

Album verdeeld door PIAS