Oscar & the Wolf – Imagine Mountains: een naam om te onthouden

door Vincent Coomans

Niet zo lang geleden brachten we Oscar and The Wolf nog als onze vi.be van de maand, en vroegen we ons luidop af hoelang het zou duren vooraleer iemand met deze jongens een plaat zou opnemen. Op dat moment wachten we nog steeds, al hebben we nu wel een EP om ons daarop voor te bereiden. ‘Imagine Mountains’ is een eerste visitekaartje van de Gentenaars waar frontman Max Colombie nog steeds de plak zwaait en het grootste aandeel heeft in de sound van de band.

Vergelijkingen als Isbells en Bon Iver zijn helemaal niet vergezocht. Vooral in de harmonieën zijn de gelijkenissen zeer treffend. De samenzang is bijwijlen zo bloedmooi dat de verschillende stemmen elkaar op nagenoeg uitstekende wijze complementeren. Het is de grootste kracht in nummers als ‘Winter Breaks’, ‘Pastures’ en ‘Bony Weather’, mede door de nostalgische gitaarlijnen onze favorieten. De zang van Max Colombie gebruikt bovendien de juiste timbres om ieder lied in de juiste plooi te gieten. Vernieuwend, meeslepend, mysterieus en bovendien nooit saai, iets dat bij songs als ‘Lady Burn’ en ‘The Dreamers’ toch wat anders ligt. Oscar and The Wolf schippert tussen meeslepend en saai maar bij een band die nog volop speurt naar de juiste sound is dat niet meer dan normaal. Dat Colombie meerdere instrumenten kan bespelen, is een grote kwaliteit. Zowel aan de piano (in ‘The Dreamers’) als op gitaar trekt hij zijn streng.

Oscar and The Wolf heeft met ‘Imagine Mountains’ een zeer interessante EP gemaakt die nu al het grote talent van de band in de kijker zet. Hoewel Oscar and The Wolf nog maar pas begonnen is, beschikt het nu al over een aardige sound die moeiteloos de basis kan zijn voor veel beter en mooier werk. Wie zijn geld zet op deze beloftevolle groep als Belgische revelatie van dit of volgend jaar zou wel eens de jackpot kunnen binnenhalen. Oscar and The Wolf, remember the name.

Oscar and the Wolf Facebook

EP uit bij Collectief Debonair