Paolo Nutini – Caustic Love: derde keer, beste keer

door Iris Wyckmans

Vijf jaar lang hebben we moeten wachten op een nieuw album van Paolo Nutini. De komst ervan werd luid aangekondigd door ‘Scream (Funk My Life Up)’, een nummer dat je ongetwijfeld al verschillende keren gehoord hebt. Dit funky, zomerse lied veroorzaakte zowel vreugde en opwinding als verwarring. Het popgeluid van Nutini was grotendeels omgeruild voor een aanzienlijk soulgehalte. Wat voor nieuwe trucs zou deze man nog meer uit zijn hoed toveren?

De eerste single is meteen ook de opener van ‘Caustic Love’, en schept hoge verwachtingen; vrolijk, zwoel, meezing- en dansbaar, een droom van een hit, maar een nachtmerrie voor de andere nummers op de plaat, die helaas grotendeels in de schaduw verdwijnen. Begrijp ons niet verkeerd: het album telt nog verschillende fijne pareltjes, maar of ze even goed zullen aanslaan op de radio valt nog af te wachten.

Als kandidaat-opvolger van de hit kan ‘Numpty’ aangeduid worden, iets ingetogener dan zijn voorganger maar perfect om op repeat te zetten als je in de wagen zit en niet gek wilt worden van de files. Een ander nummer waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten is ‘Fashion (Featuring Janelle Monáe)’. Wedden dat de Schot met Italiaanse roots met dat lied Rock Werchter aan het dansen krijgt deze zomer? ‘Diana’ nodigt dan weer uit tot een chilloutmoment. Dat is misschien wel nodig, want het volgt na het meer dan zes minuten lange ‘Iron Sky’, waarin delen van de speech van Charlie Chaplin uit ‘The Great Dictator’ zijn verwerkt.

Er wordt nog meer gesampled op de plaat. Zo is ‘Let Me Down Easy’ gebaseerd op het gelijknamige lied van Bettye LaVette. En ook voor ‘Bus Talk’ werd wat oude soul van onder het stof gehaald. Het nummer ‘One Day’ mag dan wel een originele Nutini zijn, maar de intro geeft een déjà-vû-gevoel naar de cd ‘Little Broken Harts’ van Norah Jones.

Het vijf jaar wachten bleek zeker de moeite waard te zijn. Paolo Nutini geeft ons als beloning een album vol soul, wat zijn stem verrassend goed past. Zijn nieuw gevonden geluid zorgt ervoor dat deze plaat met kop en schouders boven zijn twee vorige uitsteekt. Een swingende radiohit gevolgd door twaalf sterke nummers zitten verpakt in de belofte dat er nog interessante wegen zijn voor Nutini om te bewandelen. Benieuwd wat hij met zijn nieuwe stijl zal doen in zijn vierde album.

Paolo Nutini live zien kan binnenkort onder meer in Landgraaf (Pinkpop, 07-09.06, info & tickets), Werchter(Rock Werchter, 03-06.07, info & tickets), Amsterdam (De Wereld Draait Buiten, 06.07, info & tickets).

Website Paolo Nutini

Verdeeld door Warner Music