PAON – Paon EP: oorwurm in wording

door Tiffany Devos

Franstalige groepjes uit België ontvangen we bij Indiestyle graag met open armen. We weten immers al dat de taalgrens overschrijden ons vaak geen windeieren legt en vooral ook in deze tijd van paaseieren stemt een beloftevol zootje ons tevreden. Zo konden we bijvoorbeeld vorig jaar al verrast worden door bands als BRNS en Montevideo.

PAON is een kersvers groepje uit Brussel van – we schatten – nog maar een half à drie kwart jaar oud. Met The Tellers’ Ben Bailleux-Baynon in de rangen op zang en gitaar en Aurélio Mattern (zegt Lucy Lucy jullie iets?) op zang en synths kan dat niet helemaal fout gaan. Live vormen ze een four-piece, vervoegd door basgitarist Jerm en drummer Léo. Wie wel eens een concertzaal aandoet, wist dit al want je kon ze bijvoorbeeld al vangen in het voorprogramma van Best Coast, Troy Von Balthazar, The Van Jets en zelfs Alt-J. Dat laatste was echter in Zürich, dus bijster veel kans dat je er bij was, is er niet.

Slechts vier titels hebben de Brusselaars verzameld op hun eerste ep. Ze openen met wat doorgaat voor hun hitje ‘Shine Over Me’ dat een vage Balthazar-vibe uitstraalt en ons probeert te overtuigen met aangename samenzang. Nummer twee is een instrumentaaltje dat spannend begint maar halverwege voorzien van mondharmonica en orgel iets cowboyachtigs heeft. Heel hard zouden we het eerlijk gezegd niet missen als PAON besliste dit lied te vervangen door een echte song. Vervolgens krijgen we ‘My Luck Is Gone’, vermoedelijk de volgende single, want het is zomers en voorzien van een makkelijk meezingbaar refrein. De afsluiter werd ‘Sweet Snow’ gedoopt en klinkt heel erg herkenbaar, catchy en zou even goed singlemateriaal kunnen zijn.

De vrolijke indiepop en knappe melodietjes van PAON luisteren makkelijk weg, maar er is nog heel wat werk aan de winkel, onder andere qua arrangementen en het ontwikkelen van een eigen smoel. En omdat het nu eenmaal onoverkomelijk is, het begint afgezaagd te worden en iedere Franstalige band lijkt eraan te lijden, maar last van Franglais is de groep ook niet vreemd. Voorlopig klinken de nummers van dit viertal nog erg inwisselbaar, maar dit gezelschap is volgens ons, voor zover je dat kan zeggen over een pril ep’tje, wel een oorwurm in wording.

PAON kan je live zien op 18.04 tijdens Les Paradis Artificiels te Lille (info & tickets), op 08.05 tijdens Les Nuits Botanique te Brussel (info & Tickets), op 08.06 in DOK te Gent (via Democrazy, info & tickets), op 03.08 tijdens Absolutely Free Festival te Genk (meer info) en nog heel wat meer. Meer tour dates zijn te vinden op de website van PAON

Verdeeld door PIAS