Pascal Schumacher Quartet – Bang My Can: overdonderende rust

door Erik Van Damme

Pascal Schumacher Quartet, ofwel de heren Franz von Chossy, Christophe De Visscher, Jens Duppe en uiteraard Pascal Schumacher zelf, hebben reeds hun vijfde album uit. Het concept bestaat vooral uit experimenteren met jazz en klassieke muziek.

Dat is op ‘Bang My Can’ niet anders. De sound bestaat uit magische pianoklanken die van strelend en zeemzoet zelfs soms naar keihard gaan, gecombineerd met een meeslepend drumgeluid, vibes en klokkenspel om het geheel compleet te maken. Een van de hoogtepunten is het prachtige ‘Methamorphosis’, gedreven door een minimaliserende zachte drum en een al even zacht pianogeluid, met het spookachtige klokkenspel van Pascal op de achtergrond om de puntjes op de i te zetten.

Dat is ook een beetje de tendens van het volledig album, een soort spookachtige magie die je overvalt en je meeneemt naar een sprookjesachtige wereld waarin alles in volstrekte rust en vrede is, zonder saai over te komen. Afsluiter ‘Chostarockmusic’ klinkt haast griezelig stil, prachtig gewoon. ‘Bang My Can’ is een werkje dat je vooral moet beleven, en een overdonderende rust uitstraalt die je verweesd achterlaat.

Pascal Schumacher Quartet treedt eind 2011 en begin 2012 talrijke keren op in en rond BelgiĆ« en Nederland, te beginnen met Antwerpen (Arenbergschouwburg, 19.10) en Brussel (AB, 20.10). Klik hier om de volledige concertkalender te raadplegen op de website van de band. Je kunt er ook enkele songs van ‘Bang My Can’ beluisteren.

Album verdeeld door Codaex