Passenger – Whispers: professionele volksmennerij

door Bram Pollers

Mike Rosenberg scoorde in 2012 welverdiend een monsterhit met ‘Let Her Go’ onder de naam Passenger. De Brit startte zijn solocarrière in 2009, bracht in minder dan een jaar drie albums uit en trad zo vaak mogelijk op om voet aan grond te krijgen in de muziekbusiness. ‘All The Little Lights’, zijn vierde worp, bleek uiteindelijk het schot in de roos.

Anno 2014 heeft de hardwerkende singer-songwriter alweer een nieuwe plaat gefabriceerd, met het verschil dat hij nu wel onmiddellijk op publieke belangstelling kan rekenen. Aan de succesformule werd niet gesleuteld, folky popsongs met een flinke geut sentimentaliteit en occasioneel een flard opzwepende country vormen nog steeds de leidraad. Op nummers als ’27’ en ‘Scare Away The Dark’ is Passenger op z’n best: een uptempo gitaarriedeltje, een meezingmoment – de overdreven hoeveelheid ohoho’s in ‘Scare Away The Dark’ zien we even door de vingers – en humoristische passages in de teksten over Twitter en het aantal sigaretten dat hij in feite nooit had mogen roken.

‘Riding To New York’ neemt gas terug en valt in de goede zin op door de ijzingwekkend mooie blazers en het voor Rosenbergs doen rijkelijk geïnstrumenteerde ‘Thunder’ mag eveneens hopen op een plaatsje op de playlist van onze smartphone. In ‘Bullets’ klinkt de Brit dan weer als een veel te brave versie van The Low Anthem en ‘Golden Leaves’ is in se een goed nummer, maar wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Damien Rice dit beter zou gedaan hebben. Ook wanneer de strijkers, blazers en andere klankkasten het toneel grotendeels verlaten en gitaar en stem in de spotlights staan, kan Passenger ons een pak minder bekoren. Hij heeft nu eenmaal een apart timbre en eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we het daar warm noch koud van krijgen.

Passenger beheerst de kunst van het songschrijven tot in de puntjes en zelfs op plaat bemerken we een sterk staaltje professionele volksmennerij. Alleen is het soms allemaal niet bijster origineel en bevatten Rosenbergs vocalen nu eenmaal een hoog hate it or love it-gehalte. Dit is een aangenaam album, zonder meer, maar één ding lijkt vast te staan: Passenger is geen eendagsvlieg.

Passenger live zien kan binnenkort Antwerpen (Lotto Arena, 03.10, info & tickets) en Amsterdam (Heineken Music Hall, 07.10, info & tickets).

Website Passenger

Album verdeeld door Sony Music