Paul Weller – Sonik Kicks: typische modfatherplaat

door Louis Janart

Paul Weller speelt al meer dan 30 jaar in de hoogste regionen van de Britse pop- en rockmuziek en brengt met ‘Sonik Kicks’ zijn elfde soloplaat uit. De modfather geniet in thuisland Engeland nog altijd enorm veel aanzien en zijn invloed op hedendaagse toppers als de Gallagher-broers, Miles Kane, Kasabian en anderen is niet te onderschatten.

Op deze nieuwe worp kiest Weller voor een meer psychedelische sound dan op zijn vorige albums. Ondanks de koerswijziging horen we gedurende de volledige plaat toch nog een tyische Weller-sound in een energieke combinatie van pop, rock en punk. Voor ‘Sonik Kicks’ riep hij voor enkele nummers de hulp in van 2 van zijn grootste fans, want zowel Noel – Oasis – Gallagher als Graham – Blur – Coxon werkten mee.

Opener ‘Green’ doet ons eerst nog vermoeden dat Paul Weller een meer elektronische sound wil laten horen, maar in ‘The Attic’ en ‘Kling Klang’ herkennen we zijn karakteristieke geluid terug en zijn we vertrokken voor een typische Weller-plaat die ons eraan herinnert waarom we af en toe toch zo van Britpop houden. Na een akoestische tussenpauze in ‘By the Waters’ solliciteert nieuwe single ‘Dragonfly’ naar de soundtrack van de nieuwe James Bond-film. De muzikale opbouw van het nummer in combinatie met het scherpere stemgeluid van Paul Weller zorgen voor een mysterieus samenspel en ook de bijhorende videoclip doet ons verder dromen.

Wanneer we ‘Sonik Kicks’ in zijn geheel bekijken merken we enorm veel variatie. Er is in feite voor elk wat wils te vinden op dit album dat je op elk moment van de dag kan opzetten om even van te genieten. Of het nu is om op de achtergrond te spelen of om even luid door de boxen te laten knallen, Weller laat ons op elk moment beseffen dat er op goede Britpop geen leeftijd staat.

Enkele nummers gaan er onmiddellijk in, voor andere heb je wel enkele luisterbeurten nodig om ze volledig te leren appreciëren. Geef dit album even de tijd en wie weet staat het op het eind van 2012 wel in veel eindejaarslijstjes.

Paul Weller live zien kan binnenkort op volgende datums en plaatsen:
14.06 AB, Brussel – info & tickets
15.06 HMH, Amsterdam – info & tickets
17.06 Rockhal, Luxemburg – info & tickets

Paul Weller website

Album verdeeld door V2