Pauwel De Meyer- What Do They Do With Boys Like Us: fris winterbriesje

door Tiffany Devos

Acht liedjes staan er op de debuutplaat van de Belgische singer-songwriter Pauwel De Meyer, dat zijn er amper twee meer dan op EP ‘Waiting For The Snow To Fall’ uit 2010. Toch heeft de jongeman een grote stap voorwaarts gezet: hij behield zijn beste song en vulde de rest aan door beter uitgekiende nummers.

Ondergetekende maakte voor het eerst kennis met deze jongeman en zijn muziek toen hij het voorprogramma van Architecture in Helsinki en Connan Mockasin verzorgde op de Gentse Feesten. En wat viel op? Zijn unieke, breekbare fluisterstem die we meteen bombardeerden tot zijn grootste troef. En dat is precies wat je nodig hebt om je te onderscheiden van de talloze singer-songwriters die het muzieklandschap rijk is.

Met subtiele arrangementen, fijne gitaardeuntjes, een minimum aan percussie en de kermende zanglijnen heeft de nachtelijk schrijvende Pauwel De Meyer een treurige plaat voortgebracht. Opener ‘Favourite’ draagt al deze kenmerkende elementen en is zoals de titel voorspelt meteen een van onze favorieten, met als hoogtepunt de treurige vioolpartijen van Eva Afschrift. Ook in de andere songs zijn het de details die een nummer dat ietsje extra geven, zoals de eenzame trompet op het eind van ‘New Tattoos’, de mondharmonica in ‘Not The One’ en het refrein van ‘Cats’ dat je bij blijft. Een van de beste songs, en dat weet hij zelf ook wel want het is een eenzame overblijver van zijn EP, is afsluiter ‘Waiting For The Snow To Fall’. Meer dan een gitaar en het hartenzeer dat Pauwel als een winterbriesje stilletjes in je oren fluistert, heeft hij niet nodig om te beklijven.

‘What Do They Do With Boys Like Us’ is een kort winterplaatje geworden, ideaal om je in het schemerduister even op te warmen voor het haardvuur. Toch is er ruimte voor verbetering, Pauwel heeft dit uiteraard zelf ook al in de mot en maakte een aantal voornemens voor de volgende plaat: een blije song, een rocker, veel piano en meer drum. Zolang hij geen dubstepbeats onder zijn frêle muziek schuift, kunnen we die variatie alleen maar toejuichen. Zijn release zal geen potten breken, maar je kan hem wel koesteren op die koude winteravonden waarop je het nodig hebt.

Pauwel De Meyer live zien kan de komende weken onder meer in Antwerpen (TRIX, 23.02, info & tickets) en Gent (Café Video, 07.03, meer info). Check de Facebook page van Pauwel De Meyer.