Peaking Lights – Cosmic logic: trippen op de dansvloer

door Alexander Spriet

Peaking Lights zorgde de afgelopen jaren voor enkele van onze meest aangename trips. ‘936’ en ‘Lucifer’ waren uitermate geschikt om bij achterover te leunen en in een comateuze roes te belanden. ‘Cosmic logic’ daarentegen is anders. Het duo uit San Francisco injecteerde hun sound deze keer met een flinke dosis disco, waardoor het geheel gemaakt is om op te dansen. We dagen je uit om stil te blijven zitten bij het beluisteren van dit album, ons lukte het alvast niet.

Ondanks het dansbare, blijft het roeseffect ook op ‘Cosmic logic’ zelden veraf. Het is namelijk het soort bewegen op automatische piloot; de hersenen staan stil, de benen allesbehalve. Toch is het net daar dat het schoentje hier wat begint te knellen na een halfuurtje. De elf nummers zijn individueel sterk, maar gaan door weinig tempowisselingen toch wat vervelen in het tweede albumgedeelte.

Tot zover de negatieve kritiek. Zoals gezegd: afzonderlijk valt er heel wat psychedelisch lekkers terug te vinden. ‘Infinite trips’ is het dichtste dat Peaking Lights ooit bij rock zal komen, met een intro die ons ergens doet denken aan die van Bloc Party’s ‘Banquet’. Het naar Glass Candy neigende ‘Hypnotic hustle’ steekt er dan weer het meest bovenuit. Dubby single ‘Breakdown’ schudt ons ten slotte wakker net wanneer we onze aandacht lijken te gaan verliezen.

Net zoals op hun voorgaande platen weet Peaking Lights voor een fijne psychedelische trip te zorgen. Deze keer bevindt deze zich echter wel op de dansvloer. De roes vijfenveertig minuten lang vasthouden lijkt jammer genoeg nét te hoog gegrepen, maar desalniettemin zullen wij ons vast en zeker nog ettelijke keren verliezen met ‘Cosmic logic’ op de platenspeler.

Peaking Lights in levenden lijve aanschouwen kan binnenkort in Amsterdam (Melkweg, 29.10, info & tickets) en Brussel (Beursschouwburg, 30.10, info & tickets). Het duo staat ten slotte ook nog op de affiche van het Catch Festival in Utrecht, samen met onder meer Hudson Mohawke, Kindness, Kelela en Nils Frahm. (Tivoli, 31.10, info & tickets)

Peaking Lights website

Album verdeeld door Domino Records