Perfume Genius – Put Your Back N 2 It: openhartig en buitengewoon mooi

door Jort

Het zorgde onlangs voor een klein opstootje op het internet: mediaplatform Youtube weerde een reclamespot voor Perfume Genius’ nieuwe plaat ‘Put Your Back N 2 It’ waarin Mike Hadreas – zoals de artiest in het dagelijks leven heet – met ontbloot bovenlijf een gespierde man intiem omarmt. Het moet een flinke klap zijn geweest voor de Amerikaan, die zich met zijn nieuwe album en de bijhorende campagne juist kwetsbaar en eerlijk probeerde op te stellen.

Gelukkig heeft die openhartige benadering wel voor een buitengewoon mooie plaat gezorgd. ‘Put Your Back N 2 It’ klinkt fris, teder en eerlijk. Perfume Genius wint geen doekjes om zijn homoseksualiteit en zingt in het schitterende ‘All Waters’ over zijn hoop ooit nog eens zonder veroordeeld te worden hand in hand met zijn geliefde over straat te kunnen. Maar ook op andere vlakken geeft Hadreas veel van zijn persoonlijkheid weg. Hij beschrijft in ‘Hood’ zijn onzekerheden en angsten om verlaten te worden.

Net als bij het in 2010 verschenen debuut ‘Learning’ is de productie van dit nieuwe album sober en rauw. In de meeste liedjes wordt Perfume Genius enkel bijgestaan door een gitaar of piano, wat de essentie van de songs juist bekrachtigt. Het valt de artiest uit Seattle te prijzen dat hij de succesformule van de vorige plaat niet drastisch veranderd heeft. Vooruit, hier en daar horen we een wat zwaardere productie – in ‘All Waters’ en ‘Floating Spit’ bijvoorbeeld – maar Perfume Genius vliegt daarmee nergens de bocht uit.

‘Put Your Back N 2 It’ is een schitterende plaat die met iedere luisterbeurt beter lijkt te worden. Wellicht voelen de liedjes op het eerste gehoor wat eenvoudig aan, na enkele draaibeurten ontpoppen de nummers zich tot pareltjes die je niet snel meer los zullen laten. Tel daarbij de mooie en rake teksten op en je begrijpt dat ‘Put Your Back N 2 It’ een plaat is om te beminnen.

Perfume Genius live zien kan binnenkort in Brussel (Les Nuits Botanique, 16.05, info & tickets), Amsterdam (Indiestad, 17.05, info & tickets) en Rotterdam (19.05, Paradijskerk via Rotown, info & tickets).

Perfume Genius op Facebook

Album verdeeld door Beggars