Perfume Genius – Too bright: derde meesterwerk op rij

door Alexander Spriet

Vier jaar geleden leerden we Mike Hadreas kennen als een gedeukte en gebroken jongeman. ‘Learning’ was een parel van ongekende pracht en tristesse die bij wijlen de intensiteit van The Antlers’ ‘Hospice’ wist te benaderen en ook opvolger ‘Put your back n 2 it’ was een magnifiek meesterwerk. Met ‘Too bright’ heeft Hadreas’ alter ego Perfume Genius nu ook de hattrick te pakken, maar dan op een verrassend nieuwe manier. De timide rups van enkele jaren voorheen is getransformeerd in een trotse, kleurrijke vlinder.

Pas op, intrinsiek is de muziek nog steeds erg donker en intriest, maar toch zien en horen we hier een compleet andere Perfume Genius. Het gekneusde hoopje ellende vanop ‘Learning’ is nu een trotse, in goud gehulde kerel. De afkeurende blikken, wijzende vingers en zelfs irrationele angsten van anderen omwille van zijn homoseksuele geaardheid weet hij nu om te zetten in een gevoel van macht: “No family is safe when I sashay”, klinkt het ironisch maar vol vertrouwen op ‘Queen’.

Op die single schrijdt Hadreas trouwens voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, nadrukkelijk weg uit de schaduw van zijn kenmerkende piano. Net als ‘Grid’ is het een popnummer dat in geen enkel bestaand hokje valt onder te brengen. ‘Longpig’ valt dan weer terug op een repetitief synthesizerlijntje en op ‘My body’ zorgen dreigende bassen voor een claustrofobische ervaring.

Desondanks is ‘Too bright’ geen volledige breuk met het verleden. Sobere opener ‘I decline’ zorgt voor een gevoel van herkenning en ook nummers als ‘No good’, ‘Don’t let them in’ en  ‘All along’ – misschien wel het meest ontroerende op de plaat – hadden zich gemakkelijk tussen de pianoliedjes op Perfume Genius’ eerdere cd’s kunnen nestelen.

Sinds zijn debuut in 2010 is Mike Hadreas enorm gegroeid als persoon en dat laat zich ook merken in zijn muziek. Hij toont meer lef en durft te experimenteren met een nieuw geluid. Zijn demonen mogen dan nog niet volledig bezworen zijn, de muzikant vecht in ieder geval meer dan ooit terug en ergens, als je heel goed zoekt, zit er nu ook een zeker optimisme in verscholen. ‘Too bright’ is één van de meest meeslepende albums van het jaar en bevestigt andermaal dat Perfume Genius bij de meest briljante songsmeden van de laatste tijd hoort.

‘Too bright’ live ervaren kan binnenkort in Leuven (Het Depot, 14.11, info & tickets), Amsterdam (Bitterzoet, 19.11, info & tickets) en Utrecht (Le Guess Who Festival, 21.11, info & tickets).

Perfume Genius website

Album verdeeld door Beggars Group