Peter Kernel levert een experimentele kakofonie af met ‘The size of the night’

door Annelore Peeters

Peter Kernel profileert zich als een band die alle hokjes uit de weg gaat. Na ‘Thrill addict’ uit 2015 is er nu ‘The size of the night’, waarop Barbara Lehnhoff en Aris Bassetti opnieuw uitpakken met een overdosis aan experiment. Dat komt echter niet op elk moment even goed tot uiting. De vraag rijst of experimenteren alleen wel genoeg is om van een topplaat te spreken.

De muziek van Peter Kernel heeft al sinds het prille begin een uitgesproken experimenteel karakter. Ook op ‘The size of the night’ probeert de band verschillende ritmes, melodieën en zangstijlen uit. Dat levert enkele mooie resultaten op, zoals opener ‘There’s nothing like you’ en ‘This storm will last’, waarin ongewone melodieën en krachtige ritmes voor een innemende sfeer zorgen. De energie van die nummers steekt af tegen het rustigere – maar daarom niet minder geslaagde – ‘The secret of happiness’. Hoewel de intro nogal langdradig overkomt, wordt de song naar het einde toe uitgebouwd tot een sterk staaltje indierock.

Geen enkele song evenaart echter ‘Men of the women’, de absolute topper van de plaat. De opzwepende drums en mysterieuze gitaarlijn zorgen voor een uniek, karaktervol en meeslepend nummer. Het heeft een uitgesproken no wave karakter met een rauw, melancholisch kantje.

Dat experimenteren ook een pak minder goed kan uitdraaien, wordt duidelijk in songs zoals ‘Pretty perfect’, ‘The shape of your face in space’ en ‘Drift of death’. Ze missen wat body en zijn daarom minder interessant om naar te luisteren. Hoewel het heel degelijke jams zouden zijn, missen ze als volwaardige nummers op plaat wat klank, karakter en structuur.

Experimenteren mag niet het enige zijn waarin een band uitblinkt, iets wat bij Peter Kernel wel het geval lijkt te zijn. Hoewel ‘The size of the night’ enkele sterke songs bevat, zijn anderen veel minder geslaagd, doordat ze buiten hun experimentele karakter niets opmerkelijks in zich dragen.  

Peter Kernel stelt haar plaat volgende week voor in Brussel (20.03, Botanique), Eeklo (24.03, muziekclub N9) en Diksmuide (14.04, 4AD).