Phanques – EP: Leuvense singer-songwriter heeft nog werk aan de winkel

door Thomas Konings

Phanques is het soloproject van de Leuvense Maarten Tytgat, die eerder zijn strepen al verdiende bij de folkrockformatie JFJ. We leerden zijn alter ego een tijdje geleden voor het eerst kennen op TrixTraxFest/5 Jaar Indiestyle en kregen ook een ep’tje in de bus, waarop de multi-instrumentalist ons vijf van zijn nummers voorstelt.

Die klinken als typische singer-songwritermuziek, beïnvloed door Radiohead en The Beatles, en bevatten folk- en americanaelementen. Wat ons ook opvalt is het demogevoel dat deze liedjesverzameling uitstraalt. De songs lijken niet volledig tot hun recht te komen en zeker de ietwat irriterende zang krijgt op die manier een te prominente rol. Het gevolg is dat Phanques niet de intieme sfeer kan creëren die dit soort muziek eigenlijk over hoort te brengen.

Opener ‘Chrome’ is alvast onze favoriet. De song vormt dankzij z’n uptempo gitaar een erg kordaat begin dat ervoor zorgt dat je meteen bij de les bent. Het daaropvolgende ‘Black Hole, Your Dog’ slaan we dan weer liever over. Tytgat zijn zang werkt op de zenuwen en de arrangementen maken niet veel goed. ‘Cancer And Criticism’ wiegt ons daarna in slaap, ‘Tape Recordings’ biedt vervolgens beterschap met mooi gitaargepingel. ‘Train’ is tot slot een leuk experiment met een meer psychedelisch geluid, al mocht het gerust nog wat spannender.

Phanques heeft duidelijk nog heel wat werk aan de winkel. Vooral qua originaliteit en zang zien wij nog verschillende mankementen bij de Leuvense singer-songwriter.

Momenteel heeft Phanques geen concerten op zijn programma staan.

Bandcamp Phanques

Album verdeeld in eigen beheer