Philco Fiction – Take It Personal: Een eigenzinnige, doch radiovriendelijke sound

door Bram Pollers

Als ze aan Noorwegen denken – en dat geldt voor heel Scandinavië – associëren veel mensen de muziekscene vaak niet met gepolijste popdeuntjes. Metal en zwaardere consoorten duiken in hun hoofden op. En toch, met Kings of Convenience, Maria Mena en Röyksopp heeft Noorwegen al wat radiovriendelijke muziek voortgebracht die tot buiten de landsgrenzen reikt. Tijd om daar een nieuwe band aan toe te voegen. Philco Fiction combineert electropop met pianoballads en dromerige beats. Welkom!

Bij de start van het album (‘Help!’) merken we meteen dat er elektriciteit in de lucht hangt. De vocals gecombineerd met de minimalistische beats zorgen voor een zeer aangename spanning. Als we bij het refrein aanbelanden evolueert het nummer tot radiovriendelijk en zelfs hitgevoelig. De volgende songs bevestigen onze eerste gedachten. Dit is talent.

Bij ‘The Youth’ (een gecommercialiseerde tango, gedurfd) en ‘The City’ weet de groep het niveau te behouden, zonder echt uit te blinken. ‘Finally’ bevestigt dan wat we eerder vaststelden: dit is talent. Philco Fiction weet dezelfde sfeer te creëren als The xx. Niet alleen omdat de intro very The xx is, maar omdat de tristesse in tekst en muziek erg aanwezig is. ‘Too Nice’ is een lang uitgesponnen vreemde eend in de bijt. ‘I Want You’ is excentriek, maar oh zo mooi.

Het vervolg komt niet meer op het niveau van ‘Finally’ en ‘I Want You’, maar dat is geen erg. ‘Too Close’ en ‘Portrait of Silence’ zijn aangename pianoballads met beats onder. In ‘Horizon’ horen we een alternatieve versie van Robyn bezig, en ‘Time is a Fly’ zweeft dan weer ergens tussen de jaren ‘80 en ’90.

“A twisted pop sensation that lives up to the hype”, zo omschreef The Guardian deze jonge Noren reeds. Het debuutalbum neigt naar Björk, mede door de inventieve klanken maar vooral door het stemgeluid van Turid Alida Solberg. Hiermee is echter niet alles gezegd, want Philco Fiction heeft een eigenzinnige sound die volledig past in de muziekosfeer (de atmosfeer van de muziek, wen maar aan de term) van deze tijd. Aanrader.

Philco Fiction website

Album verdeeld door N.E.W.S