Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon (Experience Edition): must have voor de echte fan

door Laura Van Eeckhout

Terecht of niet, je kan er moeilijk omheen dat ‘Dark Side of the Moon’ de plaat is die Pink Floyd voor eeuwig zal blijven definiëren. We twijfelen er dan ook niet aan dat menig liefhebber de nieuwe geremasterde versie van de klassieker met plezier zal aanschaffen.

Of het echt nodig was om ‘Dark Side of the Moon’ nogmaals in een nieuw jasje te steken, kunnen we in vraag stellen. De in 2003 ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het album uitgebrachte editie leek immers het ultieme eerbetoon te zijn aan het epische werk en dat schijnt met deze nieuwe release niet veranderd te zijn. Hoe dan ook, we hadden er geen probleem mee om nog een keertje naar Pink Floyds stukje geschiedenis te luisteren.

‘Dark Side of the Moon’ is verre van het album met de beste Pink Floyd nummers. Hoe historisch sommige van de songs ook zijn, qua puur songschrijverschap kunnen ze niet echt op tegen de psychedelische romantiek en hysterie van de Syd Barrett-era of de overweldigende maar eerlijke emoties op de plaat ‘Wish You Were Here’. De sterkte van DSOTM ligt dan ook ergens helemaal anders. Deels in de opmerkelijke transformatie van de band – niemand die zes jaar eerder deze dubbele identiteit van de groep had kunnen ontwaren – maar vooral ook in het opmerkelijke productiewerk. Zelfs vandaag nog klinkt de bijna veertig jaar geleden gecreëerde symfonische progrock larger than life, alsof het van een andere planeet komt. Zelden was een huwelijk zo geslaagd als datgene tussen de ambitieuze, onverschrokken composities van Roger Waters en de hallucinante productie van de relatief ondergewaardeerde maar beslist geniale Alan Parsons.

Daar waar ‘Dark Side of the Moon’ niet meteen nog eens geremasterd had moeten worden, is de live cd die de nieuwe editie vergezelt wél een absolute must have voor de echte fan. Het schijfje is geen irritante live opname vol gejouw van de fans en met een ietwat doffe klank, maar een knappe weergave van de live ervaring die Pink Floyd destijds geweest moet zijn. Met een nog hoger tastende versie van ‘The Great Gig in the Sky’ zindert het concert na een eerste luisterbeurt zeker en vast nog wel even na.

Pink Floyd website

Album verdeeld door EMI