Pissed Jeans – Shallow: ideaal kabaal

door Filip Tyskens

Doorgaans zijn wij keurige mensen die al eens graag met een wit wijntje tot laat in de avond (halftwaalf ten laatste, morgen is weer een werkdag) discussiëren over obscure Thelonious Monk-platen of het paargedrag van de koevoetvlinder, maar af en toe moet er een gecontroleerde uitbarsting plaatsvinden. Wees echter niet bevreesd, we houden het altijd binnenskamers door pakweg iets van AmenRa of At the Drive-In op te zetten. Vanaf nu kunnen we Pissed Jeans daar ook voor gebruiken. Wij blij, u blij.

Deze Amerikaanse punkers kwam vorig jaar onder onze aandacht door hypefabrieken als Pitchfork en het showcasefestival SXSW, die zowel hun vierde plaat ‘Honeys’ als de explosieve liveshows van de groep lauwerden. Uiteraard zit een dergelijk smerige band op het label Sub Pop, en daar besloten ze hun net geen tien jaar oude debuut te remasteren en opnieuw uit te brengen. Geen slechte zet, want ‘Shallow’ is 32 minuten oprecht kabaal dat anders in de plooien van de tijd verloren was gegaan.

Qua geluid doet Pissed Jeans ons meteen denken aan de eerste platen van tijdgenoten The Men, maar natuurlijk ook aan het onmiskenbare bronmateriaal: eighties hardcore punk en noise à la Black Flag en The Jesus Lizard. Slechts vier slagen op de hi-hat en een gutturaal gebruld “I’m sick” heeft de dusdanig getitelde opener nodig om ons te laten weten dat het menens is met deze mannen, en op een zeer fijne piano-outro in ‘Ugly twin (I’ve got)’ na gaat de stroom er geen enkel moment af. Zanger Matt Korvette spuugt lustig levenswijsheden als “Oh I want to touch those boring girls” of “I’m ashamed of my cum” en de gitaren geven een masterclass in efficiënt feedbackgebruik (pay close attention, Perfect Pussy). Zoals het echte punk betaamt klinkt ‘Shallow’ heerlijk vuil en vooral nergens geforceerd agressief. Favorieten zijn het epische ‘Ugly twin’ en ‘Boring girls’, dat aan één (!) akkoord genoeg heeft om een sterk nummer te bouwen. Ook afsluiter ‘Wachovia’, een lap noise die gerust een uur of drie langer had mogen duren, is ideaal kabaal om je even uit te leven. We slaan er zowaar van aan het rijmen.

Uiteraard vormen Korvette en kornuiten niet de meest originele band en verdwaalde zoetepopfans zullen hiervan krijsend wegrennen, maar liefhebbers van het genre die de buren nog eens deftig kwaad willen maken weten ‘Shallow’ te vinden. Pissed Jeans is een gevestigde waarde aan het worden, en dat potentieel hadden ze negen jaar geleden duidelijk ook al.

P.S. Om ons door amateuristisch rijmelarij gekelderde punk-imago terug op te krikken lieten we u vergeefs googelen naar de onbestaande koevoetvlinder. Onze bescheiden vorm van anarchie, waarvoor geen excuses.

Pissed Jeans website

Album verdeeld door Sub Pop