Poliça – Raw Exit: overbodig overschotje

door Matthias Desmet

27 jaar is het al geleden dat The Smiths hun laatste album, ‘Strangeways, Here We Come’, uitbrachten. Dat kon, Mozzer kennende, niet compleet zijn zonder een opgestoken middelvinger naar de muziekindustrie. “Re-issue; Re-package; Re-package; Re-evaluate the songs; Double-pack with a photograph; Extra track (and a tacky badge)” en “Best of; Most of; Satiate the need; Slip them into different sleeves! Buy both, and feel deceived”, zijn maar enkele van de passages uit ‘Paint a Vulgar Picture’ die ons bij de nieuwe release van Poliça in het geheugen sprongen. Hun laatste plaat ‘Shulamith’ uit 2013 ligt nog vers in ons geheugen en, ja hoor, daar ligt al een bonuseditie in de rekken. Drie nieuwe nummers en één cover vullen het oorspronkelijke geheel aan. Dit songkwartet vormt ook de inhoud van het ep’tje ‘Raw Exit’.

Er zijn weinig bands die de afgelopen jaren in zo’n korte tijd zo’n stevige reputatie hebben verworven als Poliça. In 2012 leverden ze met ‘Give you the Ghost’ één van de opmerkelijkere debuten van dit nog jonge decennium af. De in galm badende songs waren mysterieus en geraffineerd maar lagen tegelijk ook verrassend goed in het gehoor. Dat was niet anders op opvolger ‘Shulamith’ die Poliça’s poppy kant iets meer in de verf zette.

‘Raw exit’ bevat dus vier nummers die niet op Poliça’s laatste langspeler terecht kwamen. De reden daarvoor wordt snel duidelijk bij het luisteren: ze waren niet goed genoeg. De melodieën blijven niet hangen. De structuren zijn bijzonder rudimentair. Mysterie is hier ingewisseld voor banaliteit. Sommige zaken doen denken aan power ballads uit de jaren tachtig die we hoopten al verdrongen te hebben. ‘Baby blue’ is het enige liedje dat een beetje weet te overtuigen, vooral dankzij Channy Leaneaghs weergaloze vocalen. Maar met zijn speelduur van amper twee minuten is dit eerder een lied in de steigers.

Volledigheid, eerder dan kwaliteit, zien we als voornaamste reden voor de fans om ‘Raw Exit’ toch aan te schaffen. Blijkbaar moet niet enkel bij de Michael Jacksons en Led Zeps van deze wereld het vat tot op de bodem worden leeggeschraapt.

Poliça aan het werk zien kan binnenkort in Deurne (OLT Rivierenhof, 03.08, info & tickets).

Poliça website

Verdeeld door V2