Pond – Beard, Wives, Denim: ongegeneerd teruggrijpen naar vroeger

door Tiffany Devos

Eén ding is zeker, de jongens van Pond hebben hun prioriteiten op een rijtje: een baard, vrouwen en jeans. En ook in de muziek weten ze wat er op de eerste plaats komt, te merken aan de ge-wel-di-ge gitaarpartijen. Meer dan dat en wat bas en drums hebben ze niet nodig om een psychedelisch jaren ’70-geluid naar de 21ste eeuw over te hevelen.

‘Beard, Wives, Denim’ is al het vierde album van dit Australische product. Toch lijken ze nu pas door te breken na het succes van ‘Innerspeaker’, de Tame Impala-plaat uit 2010. Vergelijkingen met voorgaande band zijn overigens onvermijdelijk want Pond haalt er twee derde van zijn leden uit. Meer zelfs, ‘Beard, Wives, Denim’ werd in dezelfde periode opgenomen, maar werd langs de kant gelegd om stof te vergaren zodat de jongens ongestoord de wereld konden rondtoeren met Tame Impala.

Nu terug naar de orde van de dag: Pond brengt het fuzzy psychedelische gitaargeluid waarbij we ons niet kunnen ontdoen van het gevoel dat we het allemaal al eens eerder gehoord hebben. Is dat erg? Nee, de groep lijkt zichzelf niet al te serieus te nemen met een rammelig, DIY en het-was-leuk-in-de-studio-gevoel en grijpt ongegeneerd terug naar vroeger. Het trio brengt songs over explosies en allergieën en doet dat goed. De liedjes lijken soms allemaal los uit de pols geschud, maar getuigen toch van een zekere precisie en vakmanschap. Alleen al opener ‘Fantastic Explosion Of Time’ overtuigt je van hun kunnen met scherpe melodieën, uitstekende gitaarpartijen en nerveuze drums. Pond durft zelfs wat glamrock à la Bowie bij zijn invloeden te rekenen in ‘You Broke My Cool’ en in ‘Elegant Design’ gaan ze voor een nonchalante garagesound.

Zoals oesters is dit misschien een album dat niet iedereen even hard smaakt – vooral de talrijke instrumentale stukken – maar wanneer het je bevalt, kan je er geen genoeg van krijgen. Dit is de definitie van een heerlijk gitaarplaatje. Misschien is ‘Beard, Wives, Denim’ niet helemaal gevuld met even sterke nummers, toch staat er genoeg lekkers op om je summerroadtrip-playlist stevig aan te dikken.

Pond live zien kan binnenkort in Groningen (Vera, 13.05, info & tickets) en Nijmegen (Doornroosje, 15.05, info & tickets). Een Belgische datum staat er voor zover we weten nog niet op het programma.

Pond Facebook page

Album verdeeld door N.E.W.S